Скандали тресат българската европрокуратура, масово напускат

0

Шефката на службата у нас Теодора Георгиева минава за доверен човек на братя Бобокови

Българската европрокуратура се разпада. Прякото обкръжение на европрокурор № 1 Лаура Кьовеши рязко оредява по нашите географски ширини. Не е изключено в скоро време от българска страна румънката да остане само в компанията на нашия прокурор Теодора Георгиева, която обаче заема позицията незаконно, твърдят източници на „Уикенд”.

Освен делегирани родни европрокурори, тълпа служители на администрацията на Европрокуратурата в София, заради която опразниха знаковата сграда на „Раковски“ 134, в която се помещаваше СДС, а напоследък и други партии, също са събрали багажа си под натиска на въпросната Теодора Георгиева. Причината е, че без конкурс и без каквито и да било законни средства, тя се опитва да им натрапи за административен секретар деловодителка, която изобщо не отговаря на изискванията за работа в такава структура.


Петима са делегираните европрокурори от България, които възнамеряват да прекратят работата си в тази институция и да се насочат към други структури на правораздаването у нас, включително и за по-ниски заплати.


Начело на списъка е Елена Попова, с чието пряко съдействие бе извършен ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, пиара му Севдалина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов, който от няколко дни е герой и на санкциите на САЩ, известни като „Магнитски“.
Преди задържанията Попова е провела над 4-часов разговор с избягалия в Дубай хазартен бос Васил Божков – Черепа, за да събере доказателства за полицейската акция. Но тъй като разпитът е извършен без разрешението на страната, в която Божков се намира, той не е валиден пред съда. Попова обаче е силно стресирана от събитията около тези арести и обявяването им за незаконни и е побързала да си уреди работа в Административния съд – София. Това става възможно и заради вида награда, която е получила от поддръжниците си със закриването на Специализираната прокуратура, откъдето тръгва като европрокурор.


Срещу по-малка заплата във Върховна касационна прокуратура ще се премести и делегирания европрокурор Бойко Калфин, твърдят източници на „Уикенд”. По стъпките му върви и бившият началник на кабинетите на главните прокурори Никола Филчев и Борис Велчев – Вероника Трифонова, която също не желае повече да изпълнява функциите е делегиран европрокурор. Подобни действия е предприела и Ани Алексова, която подобно на Трифонова се явява на конкурс за работа в съдебните институции на България. Почти решена е съдбата и на колегата им Иво Илиев, който пък, също срещу по-малка заплата, се бори за позиция в „Евроджъст“.
Причината за крайните решения, взети от част от българските делегирани европрокурори, е категоричното им нежелание да работят под ръководството на Теодора Георгиева, която смятат не само за некомпетентна, но и за изключително пристрастна и в остър конфликт на интереси.
Георгиева няма никакво законово право да заема поста, тъй като е класирана едва трета на проведения конкурс за европрокурори в Австрия. И ако първата в класацията – Десислава Пиронева, се отказва от позицията заради поканата на главния прокурор Иван Гешев да стане негов заместник, втората – Светлана Шопова-Колева, не е заявила отказ, но е била изместена от Теодора Георгиева. Странно е, че самата Кьовеши, както и българските власти до ден-днешен не реагират на това беззаконие.


Вероятно обяснението може да се търси и във факта, че Теодора Георгиева е от Русе – градът на братята Атанас и Пламен Бобокови, последният от които бе разкрит да кадрува дипломати чрез президентския съветник Пламен Узунов. В същото време мъжът на Теодора Георгиева – Васил Георгиев, е бивш дългогодишен служител на Бобокови. В течение на 5 години той управлява фирмата им „Приста ойл трейдинг“. А преди това над 10 години е развивал бизнеса на братята в Турция. Бил е също така преподавал в учебния център на Главно управление „Митници“. Както търговско аташе в посолството на страната ни в Република Турция с ранг първи секретар. Името му обаче изплува като кандидат за депутат от листата на „Има такъв народ“ през 2021 г. именно от Русе. Точно по тази линия стана и зам.-министър на външните работи, какъвто е до ден днешен въпреки смяната на управлението. Паралелно с това неговата съпруга Теодора Георгиева би трябвало да разследва злоупотребите с европари, извършени ш от институциите у нас, което е остър конфликт на интереси.


Вместо това обаче Георгиева е запретнала ръкави да строява администрацията на европрокуратурата у нас. Под предлог, че иска да награди най-добрите помощник-прокурори, тя е събрала апарата и е поискала да ги посочат. Не след дълго обаче изпратила писмо, с което съобщава, че точни тези двама души са уволнени. По тази причина други четирима вече са си събрали багажа с твърдото решение да напуснат „змийското гнездо“, в което Теодора Георгиева превръща европрокуратурата у нас.


В действията си обаче тя се мощно подкрепяна от Димитър Беличев, също делегиран европрокурор, обявен за неин пряк заместник. Смята се, че Беличев я пряко обвързан с братята Бобокови, в чиито структури е работил като юрисконсулт.
Теодора Георгиева е и в дъното на дълго непопълваната бройка на българските делегирани европрокурори, тъй като сама измисля правила за кандидатирането им, които впоследствие се отхвърлят. Нейна е и идеята заплатите на българските представители на тези постове да бъдат орязани наполовина – от 6000 на 3000 евро. Мотивът й бил, че тази сума била „предостатъчна” за България.


С незаконното пребиваване на Теодора Георгиева на поста български европрокурор са запознати на всички нива на правосъдната система у нас, но до този момент никой не е предприел действия за коригиране на ситуацията. Повечето от тях сконфузено свиват рамене и очевидно няма да направят нищо, тъй като следят обвързаностите на братята Бобокови и най-вече на Пламен Бобоков. Той демонстративно показва близостта си с президента Румен Радев, включително като посещава събития, на които държавният глава е патрон. Така стана по време на откриването на юбилейната изложба на Владимир Димитров – Майстора, където Пламен Бобоков се появи в компанията на съпругата си и смути присъстващите и най-вече президента.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече