Стефан Янев готви коалиция с ВМРО

0

Мераците на „Български възход” за самостоятелно явяване на изборите може да угаснат заради липса на структури и финансиране

Стефан Янев и партията му „Български възход” обмислят коалиция с ВМРО за предсрочните парламентарни избори на 2 април, похвалиха се представители на т.нар. патриоти пред „Уикенд”. В случая инициативата идва от хората на Красимир Каракачанов, които са впрегнали всевъзможни посредници за да убедят Янев, че си струва да ги приюти под крилото си.

След като 4 години бяха послушният пудел, който крепи правителството на ГЕРБ, избирателите пратиха за дълго в запас ВМРО. Разбира се, ръководството не пропусна да осребри слугинското си поведение, но максимата на Мечо Пух „Колкото повече, толкова повече”, си остава актуална. Тя, естествено върви с нова участие във властта, което няма как да стане при самостоятелно явяване. Всички социологически изследвания дават на ВМРО около процент от гласовете. Толкова те получиха и на последните четири вота, което спешно налага жадните за усвояване на нови държавни ресурси патриоти да си търсят нова ракета носител.


Съюзяването с ГЕРБ, коалицията между „Продължаваме промяната” и „Демократична България” или ДПС е ясно, че няма шанс. Изключено и съвместно явяване с „Възраждане”, чийто лидер преди години бе изгонен от партията и днес не може да понася бившите си съратници. Така единственият вариант остана „Български възход”. Партията на Стефан Янев е на ръба да прескочи 4-процентовата бариера за влизане в парламента и нито един допълнителен глас не им е излишен, убедени са от ръководството на ВМРО. Дали надеждите им ще се оправдаят, предстои да видим.


Източници на „Уикенд” твърдят, че пазарлъка между двете формации върви усилено. За подобен сценарий преди дни намекна и Стефан Янев. При посещението си Хасково лидера на „Български възход” допусна, че за парламентарните избори партията може „да си партнира с хора от други формации през гражданска квота или споразумение”. Твърди се, че Янев умишлено не е дал повече подробности, тъй като мнозинството партийни членове не гледали с добро око на ВМРО заради миналото им на съюзници на ГЕРБ и множеството скандали около продажбата на български паспорти.


Янев от своя страна е намерил железни аргументи за да оправдае евентуалният съюз. Пред свои фенове, лидера на „Български възход” споделял, че липсата на структури из страната няма да им позволи самостоятелното явяване на предсрочния вот. Партията няма и достатъчно пари. Заради забавената регистрация от съда, формацията на Стефан Янев се яви на изборите през октомври като коалиция „Български възход”, включваща трите маргинални партийки „Свобода”, „Земеделски народен съюз” и „Партия на зелените”. Макар и без никакъв принос за резултата, днес всяка една от тях прибира по една трета от държавната субсидия, показва справка от Министерството на финансите. Така за оригиналният „Български възход” не остава и стотинка. И докато дарители за влизаща в парламента партия винаги ще се намерят, то хора, които да изнесат кампанията не е толкова лесно да се мобилизират. А такива са изключително нужни, обясняват политолози.


Освен раздаване на листовки или лепене на плакати, партийните активисти са нужни и за членове и наблюдатели в избирателните комисии. Причината е повторното въвеждане на хартиените бюлетини. Според изборните правила, ако върху тях има следи от химикалка, извън квадратчето с номера на партията, те стават недействителни. Масова практика е хора в комисиите умишлено да правят невалидни бюлетините на техни конкуренти, които нямат свои представител. Не случайно до въвеждането на машините, недействителните гласове са стотици хиляди. Възможността за подобни измами прави задължително всяка от партиите да осигури свой човек в секциите, които са над 10 000 в цялата страна. За големите формации това не е кой знае какъв проблем, но „Български възход” на Стефан Янев няма никакъв шанс да намери толкова хора, обясняват активисти. Партията почти няма структури в страната, а там, където са създадени, те са от по 2-3 човека – предимно търсещи облаги кариеристи, преминали през купища други формации.
„Където имаме хора, те се правят на големи началници и категорично отказват да висят по цял ден в секциите. Виж, когато става дума за редене на листите, винаги са първи”, възмущават се фенове на Янев.


За липсата на хора, признал пред актива и лидера на „Български възход”. Очаква се това да е една от причините, с които Янев ще оправдае евентуалното съюзяване с ВМРО. Макар и изпаднали зад борда през последните години, патриотите имат структури в цялата страна и без проблеми ще покрият избирателните секции. Допълнителен бонус са и техните около 20 000 гласа, които може да се окажат ключови при преминаването на 4-процентовата бариера. За момента „Български възход” почти няма шанс да го стори самостоятелно, убедени са социолози.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече