Иван Гешев: Не спират атаките от престъпници, олигарси и зависими медии

0

Главният прокурор Иван Гешев призна, че от началото на мандата му е бил подложен на атаки от страна на олигарси и зависими медии, чиято цел е да поставят на колене държавното обвинение.

Предлагаме ви цялото изявление на Иван Гешев без редакторска намеса:

Скъпи сънародници,

Живеем в сложни и несигурни времена. След руската агресия в Украйна, в близост до нас се води кръвопролитна война. Отново загиват невинни граждани – жени и деца. Сякаш ние хората не сме научили уроците от историята си и повтаряме най-черните и страници.

Институциите в страната ни са нестабилни, а българите плащат високата цена на политическата, икономическата и конституционната криза. Теснопартийните цели и личното благополучие, все по често се поставят преди интересите на народа ни. Преди престижа и суверенитета на Отечеството, за които са платили с кръвта си и живота си дедите ни.

Преди честта и достойнството ни като нация. Днес единствено съдебната власт, част от която е и прокуратурата, остава гарант за сигурността на гражданите. Ние сме последната крепост на правовия ред и демокрацията!

Именно затова атаките срещу нас се засилват! От началото на своя мандат съм подложен на силен и несправедлив натиск от страна на политически кръгове, олигарси и зависими от тях медии, засегнати от работата ни, която е в интерес на хората. Атаки има ежедневно както от вътрешни, така и от външни източници, работещи срещу националните ни интереси и европейските ни ценности.

Организираната престъпност, чувствайки се пряко застрашена, се опитва да отслаби действията ни, като внушава неистини и откровени лъжи, с цел да манипулира обществото. Въпреки това, прокуратурата, спазвайки и защитавайки Конституцията и законите на страната, води и ще продължи да води битка.

В защита на националната сигурност и правата на всеки български гражданин, в името на всеки един от нас, независимо от етническата му принадлежност, убеждения, политически възгледи или религия.

Точно затова днес не мога и нямам право да мълча, когато виждам, че прокуратурата се превръща в разменна монета при спорове между политическите партии и техните лидери. Това е опасно, защото нарушава основните конституционни принципи за разделение на властите и независимост на съдебната система, и в частност на прокуратурата.

Опасно е, защото именно те са вододелът между демократичната държава и едноличната власт, а оттук крачката до засягане правата на българските граждани и репресии, които познаваме от историята е много малка.

Времена, когато българи са убивали българи. Сред нас все още има живи свидетели на тоталитарните репресии и убийства, вкл. преживели Холокоста. Но ние помним и не трябва да забравяме времето когато българите се обединяват и противопоставят на най-голямото изтребление на хора в човешката история. Само защото са различни или имат различни убеждения.

В годишнината от спасението на българските евреи, нека не забравяме, че нашите предци са успели да запазят живота им и да ги спасят от хитлеристките концлагери и газови камери. Успели са защото обединени са отхвърлили омразата и защото са знаели, че законът трябва да е еднакъв за всички, без значение от етнос и религия!

Забравили омразата, от която за съжаление не можем да се отърсим. Омраза излъчвана и днес от така нарeчения Луковмарш,  която циклично ни връща назад.

Нека отново върнем истинския смисъл в думите отечество, татковина, дълг, чест, достойнство, независимост.

Нека отново проявим сила и мъдрост да опазим законите на демокрацията и да браним националната сигурност, спазвайки завета на Апостола „Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш!“.  

Затова категорично отказвам и няма да позволя безогледен и противоконституционен погром върху българската прокуратура, заради лични и тясно партийни амбиции! Този погром е на гърба, както винаги, на хората, които все по-често са засегнати от разрастващата се престъпност. Ефективно правосъдие има само и единствено при пълно взаимодействие между всички отговорни държавни органи и институции, включително и Народното събрание!

Търгуването на прокуратурата е опасен прецедент, който е заплаха за стабилността на държавата. То поставя в риск обществото ни, като ни компрометира в очите на нашите съюзници. Основната цел за мен и колегите ми е да защитим Конституцията и разделението на властите.

Прокуратурата не може да бъде заложник на дребнави политически сметки и не трябва да носи отговорност за политическата криза в България. Точно обратното – тя ще остане стожер на правата на българските граждани и пазител на правовата държава и демокрацията! Изборите идват и си отиват, но хората и Родината остават!

Бог да пази България!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече