Сетиха се: Започват масови проверки на цените на храните в магазините

0

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че започва предварително проучване на цените на храните във връзка с евентуални нарушения за нелоялна конкуренция и нелоялни търговски практики при предлагането, ценообразуването и етикетирането на хранителни продукти за крайните потребители.

Предварителното проучване на този пазар се прави по повод зачестилите съобщения в медиите и сигнали на потребители за повишени цени на основни хранителни продукти през последните месеци, съобщават от комисията.

КЗК изисква информация и доказателства както от държавни органи като Комисията за защита на потребителите, така и от производители и доставчици на храни (включително мляко и млечни продукти) и техни сдружения.

След постъпване и анализ на изисканите данни и доказателства КЗК следва да прецени по отношение на кои търговци на дребно (включително търговски вериги) са налице основания за образуване на производство по собствена инициатива за установяване на нарушения на ЗЗК, които могат да засегнат конкуренцията, да увредят интересите на доставчиците на селскостопански и хранителни продукти, което пряко се отразява на крайните потребители и тяхната покупателна способност, пише в съобщението.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече