МВР работи за нов служебен кабинет

0

МВР ще изиграе ключова роля за състава на следващото Народно събрание, а целта е да има паритет и отново да няма правителство, научи „Филтьр“ от отговорни фактори във Вътрешното министерство и хора в листите на две от партиите.

Седмица преди старта на предизборната кампания силовият вицепремиер Иван Демерджиев обикаля страната за срещи с местните директори и началниците на районните управления. Те отчитат работата си през 2022 година и получават указания за борба с купуването и продаването на гласове. Според изявленията на министър Демерджиев се очаква ръст при търговията с гласове заради връщането на хартиената бюлетина. Десетки тартори на ромски махали вече са под наблюдение, за да може да бъдат поставени под контрол. 3а тях се знае с кои политици контактуват, колко хора имат в списъците си и как могат да повлияят на изборните резултати. А решенията кой, кога и дали да бъде ударен, ще пристигат от София, твърдят служители на МВР от страната. Според оперативните данни на полицията най-много продавачи на гласове от ромските махали работят с ДПС и ГЕРБ, но напоследък доста от тях търсели контакти и с „Продължаваме промяната“ през бившия отговорник за ромската интеграция Цветан Цветанов, който е обещал да даде всичко от себе си, но Бойко Борисов да загуби изборите. Това ще са партиите, за които резултатите и гласуванията ще бъдат следени под лупа. „Целта е ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да нямат 121 депутати, за да направят правителство. Тогава ще зависят от гласовете или на ДПС или БСП, което не ги устройва.

„В такъв случай кабинет няма да има и следват избори 2 в 1 наесен. Дотогава ще управлява президентът с поредно служебно правителство“,

казва запознат с предстоящата кампания, който работи за една от партиите. Според него МВР няма да допусне мнозинство с конфигурация на една от големите коалиции плюс подкрепата на ДПС и БСП. А дългогодишни служители на Вътрешното министерство се шегуват не без доза ирония, че могат да предвидят резултатите от вота дни преди изборите, и то с много по-голяма точност от социолозите.

Около  400 000 хиляди гласа се търгуват според МВР. Има и секции, в които се наблюдават аномалии. В някои от тях хората избират до 80% коренно различни партии през няколко месеца. Стига се дотам, че една от формациите е нараснала с близо 3800 гласа в една от областите от ноември 2021 до октомври 2022 г. Има и населени места, в които кметовете, като най-големите авторитети, обръщат вота на хората в зависимост от това с коя партия работят. Емблематична е община Хитрино. Там кмет е Нуридин Исмаил и всички жители го следват спрямо политическата партия, която го подкрепя. В миналото ДПС вземаше 90% от гласовете в Хитрино. След това Исмаил се ориентира към ГЕРБ, които го издигнаха за пореден мандат, и същите проценти бяха налети в партията на Борисов. Последва рязък завой към „Демократична България“ през юли 2021 година, а на изборите през ноември 2022 г. 90-те процента отидоха в „Продължаваме промяната“. „Всяка власт впряга МВР да работи за нея. Сега правителството е служебно, но и то има интерес“, лаконичен е един от полицейските началници, в чийто район е една от секциите с огромен брой контролирани и продавани гласове.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече