Отнеха докторската степен на Даниела Везиева

0

Отнеха образователно-научната степен „доктор“ на Даниела Везиева, която бе уличена в плагиатство, пише БЛИЦ. Припомняме, че на 3 юни миналата година стана ясно, че финансистката е уличена в плагиатство при създаването на дисертацията си. Информацията бе оповестена от официален доклад от Комисията по академична етика при министъра на образованието.

След като са анализирали работата на Везиева, свои становища са изразили четирима арбитри. В докладите си те са написали „значително по обем плагиатство – копиране от оригиналните източници без стилистична или граматическа преработка на последните“, „…при обем от 180 страници, дисертационният труд съдържа преписани от други автори и източници 171 страници, т.е. 95%.“, „налице е плагиатство в особено големи размери, което шокира с мащаба и обхвата си“.

Според правилата на Везиева е била дадена възможност да отговори и тя го е направила, като не е коментирала по същество установеното плагиатство, а се опитвала да атакува процедурата, по която е проверявана. Така Комисията по академична етика е приела, че доводите на Везиева са неоснователни.

Преди това научният ѝ ръководител проф. Валентин Терзиев е уличен в плагиатство в дисертациите си за две титли.

Медията ни узна от свои източници, че след заповед на началника на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново бригаден генерал Иван Маламов официално е отнета образователно-научната степен „доктор“ на Везиева.

Агенция БЛИЦ изиска позиция от учебното заведение , ето какво гласи:

Със Заповед на началника на Националния военен университет „Васил Левски“ № РД-02-1114/ 23.11.2022 г. е отнета образователно-научната степен „доктор“ на Даниела Тодорова Везиева. Тя е придобита в Националния военен университет „Васил Левски“ за защитен на 08.06.2018г. дисертационен труд в професионално направление 9.1. „Национална сигурност“ на тема „Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България“.

Заповедта е издадена след доклад на Комисията по академична етика към министъра на образованието, в който се посочва, че дисертационният труд на Даниела Везиева е плагиатстван.

В тази връзка към момента в Административен съд – Русе е образувано съдебно производство по обжалване на посочената заповед от Даниела Везиева.

Така официално се потвърди информацията на БЛИЦ за отнетата научна степен „доктор“ на Везиева. Скандалът е огромен, защото историята на българската политика няма случай, в който настоящ или бивш министър да е уличен в плагиатство, а след това да му бъде отнета научната степен.

Припомняме, че след излязлата информация за Везиева миналата година тя бе уволнена като шеф в борда на БДЖ от тогавашния министър на транспорта Николай Събев.

По информация в медиите Везиева последно работеше в Народното събрание, където съветваше депутатите от партията на Стефан Янев „Български възход“ по въпроси, свързани с икономика, финанси и международни отношения.

Любопитно ще бъде да разберем дали бившата министърка ще се появи в някоя предизборна листа за предстоящия предсрочен вот на 2 април.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече