Спипаха кандидат-депутат от ДПС да кара с отнета книжка след присъда

0

Осъден през януари за шофиране в нетрезво състояние кандидат-депутат преди дни отново е спипан да управлява МПС с алкохол в кръвта. Освен това той вече е и с отнета книжка. Става въпрос за лицето Васил Малчев. На предните парламентарни избори през октомври той бе 20-и в листата на ДПС в район Бургас.

Случаят му бе разгледан в Централната избирателна комисия (ЦИК) след запитване от Районното полицейско управление в Приморско дали Малчев е кандидат-депутат. Поводът бе, че той бе хванат да шофира с над 1,2 промила алкохол в кръвта, което е престъпление. Кандидат-депутатите обаче са с имунитет, а това спира разследванията срещу тях.

Изненадващо, тази седмица в ЦИК бе обсъдено аналогично запитване за Васил Малчев, но от Районното полицейско управление в Царево. Оказа се, че той е отново кандидат-депутат от ДПС и е пак на 20-а позиция.

Преди дни Малчев извършил друго нагло нарушение на пътя – управлявал автомобил при отнети права.

През януари политикът е получил условна присъда лишаване от свобода със съответния изпитателен срок заради шофирането в нетрезво състояние. Отнета му е и книжката за определен период.

В този срок, на 25 февруари около 12,20 ч. Васил Малчев е бил спрян в Царево с лек автомобил „Ауди“ А6 с бургаска регистрация. Тогава е констатирано, че същият е лишен от право да управлява МПС с наложената и влязла в сила преди броени седмици присъда. Изпробван е с дрегер, като пробата е положителна – 0.52 промила. След това обаче Васил Малчев дава кръв за анализ, при което концентрацията на алкохола „пада“ на 0.38. Именно кръвната проба вероятно ще спаси кандидат-депутата да лежи в затвора.

По информация на „Флагман“, прокуратурата ще се откаже от случая заради разпоредбата на чл. 343в, ал. 1 от Наказателния кодекс. Той повелява: „Който управлява моторно превозно средство в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да управлява моторно превозно средство, след като е наказан за същото деяние по административен ред, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от двеста до хиляда лева.“

От държавното обвинение (Районна прокуратура-Бургас) смятат, че престъпление е щяло да има, ако и кръвната проба е била над 0.5 промила. Сега Васил Малчев се очаква да получи само административно наказание.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече