ВМРО спусна калинка в Агенцията за българите в чужбина

0

Войводите отпаднаха от властта, но инсталират свои хора тук и там

ВМРО може и да не са вече във властта и дори не си правят труда да се явяват на избори, но продължават успешно да кадруват и да настаняват свои хора на хубави места тук и там. Последното назначение е от тази седмица. Запознати казват, че назначенията, за които войводите удрят по едно рамо, са от типа „касички”, а какво точно се крие в този термин, оставяме на ДАНС да уточни.

За главен секретар на Изпълнителната агенция за българите в чужбина е определен някой си Бойко Пъдарски. Господинът, който е от Троян, се е подвизавал като юрисконсулт и главен секретар на общината, а после е назначен за зам.-областен управител на Ловеч по партийна линия.


Любопитен детайл в неговата биография е, че преди време той е бил кандидат за кмет на Троян, но не от ВМРО, а от ДСБ. Разбира се, без успех. Тогава обаче като негов пиар в кампанията се появява троянската снаха Райна Манджукова, както самата тя се определя по онова време, иначе бесарабска българка, която от миналото лято е шеф на Изпълнителната агенция за българите в чужбина. Именно тя отваря очите на Пъдарски за големите кариерни възможности, които отваря партията на войводите, казват запознати. И ето резултатът е налице: Пъдарски първо грейва на предизборните плакати като кандидат за депутат от ВМРО на поредицата избори, разбира се без успех да влезе в Народното събрание. Все пак обаче е добутан до позицията на зам.-областен управител на Ловеч.


А сега направо се изстрелва в столицата като главен секретар на Агенцията. Мястото е вакантно, след като Красимир Томов беше арестуван заедно с бившия шеф на ведомството Петър Харалампиев, като главни герои в аферата с българските паспорти, издавани на чужденци срещу щедро заплащане. Двамата вече са подсъдими за търговия с влияние, а също и за пране на пари. Самият Красимир Томов дори беше спипан като притежател на банкова касета, в която скътал пари в различни валути, общо над 563 хил. лева, които разбира се не са отбелязани в декларациите му.


Райна Манджукова пък е близка с ВМРО още от времената, когато се подвизава при Божидар Димитров, като министър без портфейл в първото правителство на ГЕРБ. Тогава в кабинета му тя работи заедно с Росен Иванов и Христо Христов, едни от най-доверените лица на Красимир Каракачанов. Специално Христов, който е бивш офицер от ДС, после става съветник на шефа на ВМРО, докато той е вицепремиер. Съпругата на Росен Иванов – Катя Иванова, е член на ЦИК от края на 2016 г. от квотата на „България без цензура”. Махната е миналата година и веднага се появява като главен юрист на партията на Стефан Янев „Български възход”. По времето, когато Янев е служебен премиер, Росен Иванов е негов съветник, заедно с Емил Хърсев, припомнят си запознати.

Райна Манджукова отбелязва свой личен рекорд – два пъти е нагласявана за шеф на Агенцията за българите в чужбина. Последно е назначена миналото лято, като според запознати, тогава й помага Тошко Йорданов от „Има такъв народ”. Двамата са колеги от Софийския университет, където учат история.


За първи път обаче Манджукова каца в Агенцията още в далечната 1993 г. Преди това тя си изгражда влиятелни контакти покрай една от сестрите си, която в онези години е много близка на бизнесмена Атанас Бобоков. Така по русенска линия Манджукова попада в орбитата на Красимир Каракачанов, а покойният проф. Божидар Димитров ходатайства да я назначат за шефка на Агенцията за българите в чужбина. Това става през 2009 г., но след по-малко от година тя е набързо освободена от поста. Оказва се, че Манджукова е с двойно гражданство – запазила си и украинския паспорт, в който фигурира като Раиса Дмитриевна Бурлакова. Заради тази нелоялност е освободена от високата позиция.


Запознати казват, че госпожата е много ценна за определени среди, понеже е наясно с всички схеми и тарикатлъци, свързани с получаването на удостоверение за български произход. Както е известно, без тях не могат да се получат наши документи. „Уикенд” подробно обяснява от годините, че тези схеми носят приходи в милиони левове, които отиват в джобовете на ангажираните с тях дейци, най-вече от ВМРО, но също и от някои други „патриотични” формации. Е, сега с новия главен секретар на Агенцията Бойко Пъдарски от Троян, Манджукова може да е свободна, че работата ще тече по мед и масло.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече