Жоро Шопа си подари антична яхта

0

24-метровата EVA е с две палуби и може да заведе на околосветско пътешествие 12 пътници

Дясната ръка на Брендо – Георги Семерджиев, по-известен като Жоро Шопа, е поредния представител на ъндърграунда сдобил се със собствена яхта, научи „Уикенд”. Както подобава на човек от неговия ранг, Семерджиев не се е задоволил с някоя малка платноходка. От няколко месеци той е горд собственик на 24-метровата красавица EVA, която все пак не е първа младост.

Яхтата модел „Akhir 24s” е произведена  в Италия през далечната 1988 г., но и днес е в перфектно състояние, твърдят запознати. Целият корпус е дървен, а под двете палуби са разположени четири каюти със собствени тоалетни, в които може да се поберат до 12 пътници. Обзавеждането е последен писък на модата. Плавателният съд има две ултрамодерни климатични системи, сателитна телевизия и системи за домашно кино във всяка каюта. В средата на яхтата има просторен салон, където дори и в лошо време аверите на Жоро Шопа и техните компаньонки може да си купонясвят. Навигационното оборудване също е на световно ниво. Яхтата е с два радара, дублирани са и радиостанциите, а от сателитния телефон може да се водят разговори с цял свят, дори в открито море, където мобилните телефони нямат обхват.


Докато не разхожда Жоро Шопа или приятелите му, яхтата „EVA” стои на закотвена в любимата на родните звезди и подземни босове „Марина Диневи” в Свети Влас. Специално нает екипаж е в постоянно готовност да потегли веднага щом боса заповяда. От документите за регистрация става ясно, че яхтата на Жоро Шопа няма ограничение в района на плаване. При добро желание и обучен екипаж, тя може да направи дори и околосветско пътешествие.


До там едва ли ще се стигне, но яхтата вече няколко пъти е засичана да напуска 12-милната зона на българските териториални води, твърдят запознати. След нейното пресичане, граничари и ченгета нямат право да стъпват на борда. Морското право не позволява на властите на нито една държава да се интересуват какво става на плавателни съдове в международни води. Така Жоро Шопа преспокойно може да си направи срещу в открито море с друг плавателен съд, чиито пътници не държат да се срещат с българските власти.


Да припомним, че в подобно положение е шефа на Жоро Шопа Евелин Банев-Брендо. Хора от подземния свят припомнят, че кариерата си Семерджиев започва като бодигард на Брендо. След като на два пъти му спасява живота, става най-довереният му адютант, а Кокаиновият крал му поверява българските си операции. От 2 години осъденият в Италия, Румъния и България наркобос се укрива в Украйна, чиито власти отказаха да го екстрадират с мотив, че има тамошно гражданство. Украинският паспорт, разбира се няма да спаси Банев при пресичането на границата. За това и най-удобния начин да се вижда със своите хора са срещи на яхти в открито море, обясняват запознати. Още повече, че Брендо е специалист по морската тематика. От мотивите на съда в Италия стана ясно, че той дълги години транспортира от Южна Америка към Европа стотици тонове кокаин скрит в трюмовете на яхти, управлявани от специално наети мулета.


Жоро Шопа купува още миналото лято фирма „Лукс-Свети Влас”, на чието име се води яхтата, но сделката и до момента не е привлякла вниманието на КПКОНПИ, която иначе води дело за конфискацията на имущество му. Искът на стойност 1,5 млн. лева е внесен преди 2 години, а повод става повдигнатото обвинение на Семерджиев за участие в престъпна група за данъчни престъпления, ръководена от Ветко Арабаджиев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече