Иван Кръстев и Иво Прокопиев притискат Бойко Борисов с „Магнитски“

0

Колумнистът на „Ню Йорк Таймс“ Иван Кръстев и олигархът Иво Прокопиев са преминали в решително настъпление в опит да завземат властта в България и да отстранят от пътя си политическата конкуренция, показва разследване на filternews.bg. В ход е операция „Цялата власт за ПП и Демократична България“, подкрепяна от среди в международния неолиберален елит и фамилията Сорос.

Стратегията на Кръстев и Прокопиев е да притиснат предизборно първо лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, заплашвайки го, че ще намери място в следващия списък по закона „Магнитски“. Условието е Борисов да даде подкрепа за правителство на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ без да поставя условия и да иска участие на ГЕРБ в изпълнителната власт. От бившия премиер на три кабинета се изисквало да осигури сериозно парламентарно мнозинство и подкрепа на подобен кабинет.

Ако Бойко Борисов се съгласи с условията на Кръстев и Прокопиев, това означава собствената му политическа гибел. Неолибералната общност и джендърглобалистите в никакъв случай не желаят друго на опоненти като лидера на ГЕРБ. А каквито и упреци да има към Борисов, едно е сигурно – той е чужд точно на тази общност.

Следващата голяма цел на тандема, който се вижда  в главната роля на кукловод на процесите у нас в бъдеще, се казва Румен Радев. Гласове за импийчмънт на държавния глава вече се чуват в средите на новата коалиция между ПП и ДБ. Най-отчетлив е този на генерал Атанас Атанасов.

Целият план е предшестван от огромен публичен скандал, произведен по време на конференция във Виена на European Stability Initiatives. На въпросната конференция, за която разкрива във фейсбук профила си и журналистката Соня Колтуклиева, присъстват Джеймс О’Брайън и Иван Кръстев. Двамата са особено близки и се познават още от времето, когато днешният шеф на отдела за санкции към Държавния департамент е бил сътрудник на държавния секретар Мадлин Олбрайт, която е част от администрацията на президента Барак Обама. Българинът Иван Кръстев се познава повече от 10 години с въпросния американски чиновник. Двамата са работили по съвместни проекти, с подкрепата на международния спекулант Джордж Сорос, Демократическия институт. Информацията от тези проекти е била предоставяна в полза на фондацията „Отворено общество“ и Демократическата партия в САЩ. Съвсем не е случайно, че Иван Кръстев се позиционира от самото начало като гуру на неолибералните интереси, налагани от част от Демократическата партия в Щатите. Навремето Кръстев се опита да вкара в този коловоз бившия премиер Иван Костов, после облъчи с тези идеи и Петър Стоянов. Във времето осъществяваше натиск към всеки силен политик в България, сред които бе и Бойко Борисов. Не е тайна, че от една страна Борисов изпитва респект към огромното влияние на Иван Кръстев в САЩ, а от друга, е притискан от кръга около самия Кръстев и Прокопиев. Искането на този кръг е  да бъде приета Истанбулската конвенция, превърната от неолибералите и джендърглобалистите превърнаха в тяхна конституция, която трябва да ограничи, а в обозримо бъдеще направо да отмени националната конституция.

Третият кабинет на Бойко Борисов прие налагането на Истанбулската конвенция въпреки скандала в Министерски съвет и отказа на част от министрите (основно представители на патриотичните формации) да гласуват „за“. Решението бе изпратено в парламента. Тогава Корнелия Нинова прояви здрав разум и поиска свикването на национален референдум, който да се произнесе „за“ или „против“ Истанбулската конвенция. Като стара лисица в политиката Бойко Борисов излезе от ситуацията, прехвърляйки проблема върху Конституционния съд. Лидерът на ГЕРБ беше напълно наясно какви биха били резултатите и последствията от подобен референдум в иначе консервативна България. Конституционният съд се съобрази изцяло с основния закон на републиката и захвърли Истанбулската конвенция в кошчето. По този начин бе отнет най-сигурният инструмент за непосредствен контрол от страна на Сорос и неолибералите над България. После и други държави в Европа последваха позицията на България и на Унгария, където Виктор Орбан е безпощаден в отношението към Сорос. Това са още Чехия, Словакия, Латвия и Литва. Дори Турция, държавата, в която бе приета въпросната конвенция, се отрече от нея и отмени приемането й.

Тогава на преден план излезе законът „Магнитски“. Неговата истинска същност прекрасно лъсва в записа (вижте приложеното видео) от разменените реплики между Иван Кръстев и Джеймс О’Брайън. Неуспявайки да сдържи егото си и в желанието си да се похвали за ролята и приноса си в прилагането на „Магнитски“ у нас, както и да демонстрира топлото си приятелство с Джеймс О’Брайън, Иван Кръстев пряко осветява американския си приятел и разобличава закона „Магнитски“. Думите на Кръстев, че на предишната си позиция в администрацията на Обама Джеймс О’Брайън е отговарял за освобождаването на заложници, а на сегашната си позиция (ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ) отговаря за взимането на заложници. Потресаващо е, че с няколко думи Иван Кръстев разкрива цялата същност на закона „Магнитски“ като инструмент за взимане на политически заложници от други държави, където американската администрация има свои интереси.

Джеймс О’Брайън е осветен в ролята на основен kidnaper (похитител), който всъщност взима въпросните заложници. Последното вече е политически тероризъм, защото на всички езици хората, които взимат заложници се наричат терористи.

Забележителна е и реакцията на Джеймс О’Брайън на похвалата, че взима заложници. От видеото ясно се вижда, че американският чиновник не прави опит за възражение, а доволно се усмихва и се отпуска в креслото. Въобще цялото поведение на Джеймс О’Брайън изразява задоволство и съгласие с думите на Кръстев. Очевидно това скандално публично послание, което Иван Кръстев и Джеймс О’Брайън отправят е: „Ние държим бухалката „Магнитски“ и можем да я стоварим върху всеки, който не следва нашите заповеди.“

„Filternews.bg“ разполага със собствена информация, че реакциите, предизвикани от непремереното поведение на Джеймс О’Брайън в София вече са били обект на задълбочено разследване в Държавния департамент, както и от щатски анализатори. Най-вероятно и самият Джеймс О’Брайън се е притеснил да не бъде осветена връзката му със сина на Джордж Сорос – Александър и близките му отношения с групата около Кръстев и Прокопиев. Така в свое интервю след агресивната си визита в София призова въпросите около „Магнитски“ да не се обсъждат в медиите, а това да ставало в службата му в САЩ. В светлината на последните разкрития, че срещу Делян Пеевски, който е в първия списък „Магнитски“, няма абсолютно никакви годни правни доказателства, позицията на Джеймс О’Брайън може сериозно да бъде разклатена. Вероятно на това се дължи да няма публично осветяване и дебатиране на работата му по „Магнитски“ в България.

Междувременно огромният публичен скандал от срещата на Иван Кръстев и Джеймс О’Брайън във Виена най-вероятно тепърва ще се разгаря и със сигурност ще бъде обект на разследване и анализи в самите американски институции. Защото всеизвестно е, че Първо правило на тайните служби и на всички големи играчи е да не си осветяват агентите си за влияние. В нашия случай става тъкмо обратното. Пред прожекторите са Иван Кръстев, Иво Прокопиев и най-мощното им оръжие „Магнитски, което ползват чрез Джеймс О’Брайън. На светло е и общото им свързващо звена Александър Сорос.

Последните разкрития правят наложителни следните въпроси, на които Джеймс О’Брайън, Иван Кръстев и олигархът Иво Прокопиев трябва да отговарят, а именно:

– Случайно ли е идването на Джеймс О’Брайън в София преди срещата му с Иван Кръстев във Виена?

– Случайна ли е демонстрацията на сила във Виена, където Джеймс О’Брайън заминава веднага след проведената операция в София?

– Случайни ли са поведението и репликите на Иван Кръстев в стил „да се знае кой кара влака“?

– Каква е и откога се поддържа връзката между Иван Кръстев и виенския адвокат Борис Георгиев? За незнаещите последният е кум и съученик на Кирил Петков.

– Имат ли всички споменати вече отговор на скандалния случай в Народното събрание, когато тогавашният премиер Кирил Петков привиква заместник-председателя на ДПС Станислав Анастасов и лично го заплашва с думите: „Аз вас ще ви оправя! Джеймс О’Брайън е името на човека. До няколко седмици очаквайте новини!“

Екип на „Filternews“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече