Мерки и теглилки: Как да се преборим с търговските акули

0

Нека благодарим на продавачите на храна, но и нека им напомним, че в икономиката освен печалба, има закон и морал

Съществуват отношения  между търговци и потребители. Съществува и статуя „Лаокоон и змиите”. Троянският жрец се бори с увилите се около него и синовете му змии. Оставям на читателя да прецени каква символика му предлагам, писа „Уикенд“.

Започвам с инфлацията. Известно е че тя погубва едни и дарява други. Специално търговците на храни трябва да й запалят благодарствена свещ.  Оправдаха се с нея. Знаят отлично, че у нас между „свободния пазар” и „държавната регулация” зеят дълбоки пропасти и се възползваха, както казват икономистите – „генерираха стопроцентови маржове”. А когато обществото им се възпротиви, минаха в окопна война и в обяснителен режим: извадиха папки с  таблици и диаграми, с тенденции и динамики, задекламираха заучени анализи. В следващите редове се спирам на тях.

Беседи и агенти

Николай Вълканов (да не се бърка със съименника му от „Мултигруп” и скорошен носител на орден „Стара планина”) е новият директор на „Сдружение за модерна търговия” (СМТ),  обединяващо 13-те най-големи търговски вериги. Яви се той на интервю в  Би Ти Ви на тема „храни и цени”. Показателна е тази негова изява и реших да я цитирам:

Въпрос на водещия: Президент, премиер и вицепремиер заговориха за ценова спекула. Какво ще кажете?
Отговор: Ами, доставчиците увеличават цените. Освен това  в правния мир не съществува термин „спекула”.
Въпрос: Италианско сирене в Швейцария и у нас струва съответно 7 и 9 лв. Не е ли това парадокс?
Отговор: Навсякъде по света ще срещнете  несъпоставими цени. Освен това Швейцария е по-близо до Италия.
Въпрос: Бившият финансов министър Дянков каза, че нашите млечни продукти в Брюксел са по-евтини, отколкото у нас.
Отговор: Оставете го Дянков. Вярвайте само на официални статистики.
Въпрос: От 320 магазинни проверки са констатирани 150 нарушения. Какви са и защо са толкова много?
Отговор: Нямам тези данни. Но ако и вас ви проверя под  микроскоп, ще ви открия всеки ден най-малко едно нарушение.
Въпрос: Освен Украйна, и ние сме големи  производители на слънчоглед, но мои колеги бяха там и видяха олио тройно по-евтино от нашето. Какво ви е обяснението?
Отговор: Украйна е страна във война и там може да се случват всякакви неща.

Слушал съм безброй  анализи, а и съм готвил такива (ръководих навремето отдел  „Маркетинг и реклама” на външнотърговското обединение „Хемус”) – но като Вълкановите не съм слушал. Показа той лаишка експертност в комплект с  вулгарност и софистика.  Явно, опита се да защити своите работодатели, но свърши това като… знаете как. И за връх на всичко заяви: „Нека да успокоим разговора”. Може би не е давал друг път интервю и смята, че може да го докара на кръчмарски мухабет по една толкова чувствителна за обществото тема. Между другото – докато течеше интервюто, мобилния му телефон звънна, навярно шефовете са му наредили незабавно да спре да говори, за да не се олива повече.


В хранителния сегмент на СМТ членуват „Билла”, „Лидл”, „Кауфланд”, въобще всички големи – без „Метро”. Наистина, лоша услуга им стори този функционер. На мястото на неговите работодатели бих му наредил да си опразни незабавно бюрото и да затвори вратата зад себе си, като преди това се извини на потребителите. Ала изглежда точно усуквачи като него са полезни – да са не толкова оправни, колкото верни и жертвоготовни, а също „еничари” (всички служители във веригите са българи, които се потрошват да се докажат с печеливши  хитринки, а и с всевъзможни такси: за логистика, за маркетинг, за промоции, за каталози, за регал)… Колкото за думата „спекула” – не е възможно човек на такава висока длъжност да твърди, че тя не съществува в правния мир, след като е фиксирана в заглавието на „Закон за борба със спекулата” (въпросното незнание е заразно, повтори го и аграрният министър Явор Гечев).    
На първи прочит СМТ е извикано на живот да защитава интересите на членовете му едри търговци. По-точно казано – да ги брани от санкции и инспекции, да ги измъква от  арбитражи и съдии. Но, притежаващо благовидния статут на „браншова организация”, „стопанска гилдия”, „кооперативно образувание” и прочие обтекаеми легитимации, по същество мяза на своеобразен картел. Прекрасно – веригите трябва да си пазят интересите, спор в това няма, но извинете – когато се съгласуват ценово, това какво е? Не е ли координация вместо конкуренция? А и публична тайна е, че „Лидъл” и „Кауфланд”, които заедно реализират над 3,5 милиарда оборот през 2021 г., имат общ собственик.

Комисии „книжни тигри”

Комисията за защита на потребителите (КЗП) се похвали, че тези дни е извършила стотици проверки. Активност ли е това? По-скоро е кампанийност – както беше с прочутите балони с райски газ, дето уж щеше да ги забранява Корнелия Нинова, пък децата пак си ги дишат на воля из дискотеките и баровете.


А борбата със спекулата в този критичен момент на галпираща инфлация трябва да бъде всекидневие. И да няма диригенство – трябваше ли да се чакат президентските разпоредби, за да тръгне контролът?.. Симулациите на контрол са стара практика у нас. Прилагаха се най-вече при Борисов. Действа комисията като тотализатор – не знае ще има ли ефект от проверките й извършвани с разход на време, на нерви и усилия. Защото можеха за миг „да бъдат пратени към дело” с едно само обаждане на премиера, на когото проверяваният е авер. А и се пази комисията от тежки и протяжни обжалвания на актове, които допълнително й образуват нерви. Защо ще се хаби – я по-добре да сготви някоя инспекцийка и глобичка от 1000 лева, колкото за „измий очи”, и за оправдаване на заплатките… Сетих се за легендарната антикорупционна комисия „Кушлев”, която безславно отмря, по причина че сумата на разкритите от нея корупции бе по-малка от нейния фонд „заплати”.


Да надникнем още малко в нормативите. Да разгърнем Закона за защита на потребителите (актуализиран е през 2006 г.). Ами няма по-пространен документ – по-голям е от Търговския закон, от Наказателния кодекс, по-обемен е дори от фармакопеята: съдържа 233 члена, 53 общи и 34 заключителни разпоредби, 63 директиви. Ако се спазваше всичко така подробно описано в него, държавата ни отдавна щеше да си живее без грам корупция и с предоволни и защитени потребители. За жалост обаче не е така. И обществото, напатило се от прекупвачи и търгаши, преименува формацията на „Комисия за защита ОТ потребителите”.


Ето още данни: извършени са 179 проверки и са съставени – да вярваме ли на очите си?! – само 2 акта. Сигурно тези две актувани фирми си нямат хора, та да ги отърват.


Разчита се и на още едно антикорупционно образувание – Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). А ето една нейна странна позиция: зам.-председателят Димитър Кюмюрджиев каза в ефир: „Ценовият контрол не влиза в прерогативите ни”. Моля? Да му припомним чл. 37 от Закона за защита на конкуренцията, в който ясно е записано: „Забраняват се нелоялни търговски практики между купувачи и доставчици на хранителни и селскостопански продукти” (изброяват се
Практиките). Но да кажем на г-н Кюмюрджиев че „няма да стреляме в кюмюра”, тоест ще го оспорим аргументирано. С въпроса:  космическите маржове не представляват ли нелоялна търговска практика? Защо бурканче от любимата ни лютеница порасна за седмица от 4 лв. на 8? А едновременното поскъпване в рамките на ден, с еднакъв процент и в няколко вериги не е ли картел, тоест нелоялна практика, ощетяваща гражданите? Ако цените не са свързани с  конкуренцията, не знам с какво друго трябва да са. Но явно и тази комисия не ще да си пъха пръста в скърцаща врата, да се опълчва на хранителните империи.


Ето още нещо, неподдаващо се на обяснение: през септември м. г. КЗК глоби „Кауфланд”  с 565 000 лева  и „Билла” с 250 000 лева за нарушения – забележете – за промоциите на олио.  И се получава като с цените – не са те работа на КЗК, но рекламите са. И това ако не е същински хаос в практиките, здраве му кажи.


Все пак се задава важна контрамярка. Премиерът Донев обяви, че търговците едровици ще бъдат задължени да обявяват цените, с които храните идват при тях от доставчиците. Така всички опити за спекулативни надценки ще бъдат осветлявани.  

Държава на стоте комисии

Спомних си стиха на Маяковски срещу чиновничеството: „Я волком  бы выгриз бюрократизм”. Да, бюрокрацията наистина заслужава да бъде изгризана по вълчи. А че в държавата има поне сто комисии, е истина. Само дето с годините те доказаха своята абсолютна безпомощност, раболепие пред силния, симулации и маркировки. Най-тъжното е, че съдебните ни органи се оказват безпомощни да наложат справедливост и наказания, та в последните парламенти се създадоха комисии, очебийно дублиращи прокуратурата. Няма по-голямо доказателство за  безпомощността на държавното обвинение от това ролята му да бъде поета от Народното събрание.  


А ние, потребителите, остава да се надяваме държавата да си влезе в ролята и най-сетне да защити потребителите от безобразното поведение на хранителните гиганти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече