Десислава Иванчева съди Сливенския затвор, но делото се оказва прекратено

0

Бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева обяви, че съди администрацията на Сливенския затвор за това, че не й осигурява животоспасяващи лекарства и лечение от стоматолог. Това бе обявено в официалната ѝ фейсбук страница.

Там се твърди, че Иванчева, която изтърпява в затвора в Сливен 6-годишна присъда за подкуп, ще бъде конвоирана до Административния съд Сливен във вторник по обяд. „Тя е завела дело за бездействие от страна на администрацията на затвора, която държи в ръцете си здравето и живота й“, пише в поста във Фейсбук.

Бившият кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева влезе в четвъртък следобед в Сливенския затвор, за да изтърпи 6-годишна присъда за подкуп. Върховният касационен съд, който от март умуваше по делото срещу нея, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, в сряда

Там се добавя: „Неведнъж Деси ви е споделяла, че от години има образование на хипофизата, което се контролира с лекарства, за да не прерасне в злокачествено. Към момента молбата й заедно с всички болнични изследвания през годините е оставена без разглеждане, а тя съответно без животоспасяващите я лекарства. Освен това Деси скоро може да остане без зъби. Молбата й за адекватно лечение от пародонтолог също е забавена няколко месеца“.

Само часове след като Иванчева обяви за делото, то на страницата й във Фейсбук се появи надпис, че делото за здравословното й състояниее прекратено, както и часът й за зъболекар е преместен за 29 май.

Делото за корупция срещу бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, някогашната й заместничка Биляна Петрова и Петко Дюлгеров приключи окончателно. Тримата вече са в затвора. Върховните съдии Румен Петров, Спас Иванчев (докладчик) и Татяна

В същото време, министърът на правосъдието Крум Зарков, ресорният зам.-министър Мария Павлова и главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) гл. комисар Ивайло Йорданов посетиха в понеделник затвора в Ловеч. Поводът за визитата, освен обратна връзка за действията, предприети в хода на реформата в системата за изпълнение на наказанията, са и множество сигнали, получени от служители, касаещи управлението на затвора и от затворници – за условията, при които търпят присъдите си, информират от Министерство на правосъдието.

В момента в затвора и в трите общежития към него – “Атлант” в Троян, “Полигона” в Ловеч и “Велико Търново” във Велико Търново, са настанени общо 524лишени от свобода.

Бе констатирано, че усилията за подобряване на условията в корпуса на затвора са недостатъчни, пишат от МП. Впечатление направиха значителни пропуски по осигуряване и опазване на материално-битовите условия. В последните години няма извършени ремонтни дейности в спалните помещения и баните на лишените от свобода, въпреки осигурените строителни материали по линия на ГДИН и Държавно предприятие „Фонд Затворно дело“.

Препоръки за подобряване на лошите материално-битово условия са направени и след последното посещение на омбудсмана на Република България през декември 2021 г., но съществени промени няма,. По отношение на организацията по надзорно-охранителната дейност се установи, че не са предприети необходимите действия за свеждането до минимум на положения извънреден труд от служителите на затвора в Ловеч.

Сходни са заключенията и на извършените проверки на затвора, назначени от главния директор на ГДИН в последните месеци, твърдят от МП.

От миналата седмица началникът на затвора ст. комисар Розалина Ганекова е освободена от длъжността, след подадено от нея заявление за  напускане. В тази връзка министър Зарков разпоредил на главния директор на ГДИН да се предприемат спешни мерки за подобряване на материално-битовите условия в затвора Ловеч, както и за своевременното окомплектоване на ръководния състав.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече