Цените хвърчат и се вихри спекула, защото нямаме държава

0

Правителството на льотчика президент ще бори цените със сайт основно като ги наблюдава. Високи били, ама нищо не можело да се направи, пазарна икономика било това, не е шега работа.

И докато изкривеният и деформиран български хранителен пазар изнемогва от съзерцателната държавна политика, страдаме всички ние. И каква е тази свещена крава, наречена пазарна икономика у нас, след като на всички ни е ясно, че спекулата и спекулантите диктуват условията. Държавата ни е толкова слаба и безпомощна, че на практика не използва никакви механизми за борбата с тях. На всички ни е ясно, че когато млякото се закупува от производителите за осемдесет-деветдесет стотинки, а се продава по три лева и петдесет, нещо по веригата не е наред. И тук именно да се намесят държавните органи, да проверят тези вериги, да разкрият кой злоупотребява и кой ни мами.

До гуша ни дойде от политическите свади и боричкания, от противоборството между украинофили и русофили. Погледнете си народа, хората, които изнемогват от нечуваната скъпотия. Да, животът поскъпна навсякъде, но това у нас е просто безобразие. Непрекъснато по медиите текат репортажи за цените на продуктите от първа необходимост в чужбина, сравнени с българските. И винаги излиза, че тук са най-високи. Най-бедният народ, най-брутално ограбван, измъчван, лъган, докога бе, господа политици.

Банките са въвели такси и за дишането на въздуха в банковия клон и никой не реагира, никой не спира това безобразие. Млякото, кашкавалът, сиренето, месото, хлябът, олиото, брашното, леща, боб, зеленчуци, всичко е ужасно скъпо, и то посред зима. Изреждат се разни псевдоспециалисти, дето ни убеждават да не се пипа пазарът, ако сме спрели да купуваме, цените ще си паднат сами. А как да живеем? Да не купуваме основни хранителни продукти като хляб, мляко, млечни произведения, месо, яйца. От какво да живеем, то и зеленкото още не се е показало, та да се хванем за него.

Тая работа с наблюдения и списъци в сайта няма да се оправи. Единствено може чрез масирани проверки върху ценовия растеж от производителя, та до кварталния бакалин и супермаркет. Да се види кой вдига, защо, допустимо ли е и оправдано ли е съответното вдигане на цената от съответния посредник. Защо веригите, които контактуват непосредствено с производителите, вдигат цените безбожно. Но за това е нужна воля и държава. Нямаме нито едното, нито другото.
 
Филип Михайлов, Варна

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече