Ще удари ли 40 лева агнешкото до Великден?

0

Движението на цените на пазара на хранителните стоки в България ежедневно върви с уверени темпове нагоре, а наближат ли празници, поемат рязко нагоре. Най-близкият голям семеен празник е Великден през април, но отсега цените на агнешкото на пазара вече са около 20 лева. В селата изкупната цена е между 7 и 8 лева за килограм живо тегло, на места достига 10 лева. От прекупвача до кланицата и от кланицата до щанда в магазина агнешкото вече е 20 лева за килограм. Очакванията са цената да продължи да расте. С колко повече може да се увеличи?

„Специално за нашия регион не виждам кой може да си купи месо от 30-40 лева. Всеки може да има мераци да стане 40 лв., но някой да го купи. От местни ферми е това. Всичко е българско“, коментира продавач на месо от Сливен пред БНР. Ярешкото е по-евтино, изключително малко се подава от него – това месо не е с добри позиции на нашия пазар, защото хората предпочитат агнешко, допълва той. „Хората нямат пари. Не може килограм агнешко да струва колкото 2 килограма свинско без кокал. Масово почти не се продава агнешкото. По принцип няма производство, но няма и хубав пазар“, изтъква продавачът. Отсега хората са раздвоени дали да си купят агнешко за празника. Някои са решили категорично, че им е скъпо, други ще спазят традицията.

От фермата, през кланицата, до магазина цената обикновено скача двойно. Въпреки трудностите в бранша от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация уверяват, че скок в цената на агнешкото няма да има. „От миналата година има инструмент с държавно подпомагане във връзка точно с тези повишаващи се разходи, който миналата година беше в размер на 420 млн. лева. А сработвайки тази година, аз мисля, че това подпомагане ще тушира рязкото повишаване на агнешкото месо“, казва Симеон Караколев – председател на НОКА във Велико Търново.

В магазините търговците вече записват за килограм чисто месо на цена от 24-25 лева. От списъка с храни за Великден най-сериозен по борсите е ръстът при яйцата – 65%, и при оранжерийните зеленчуци – с между 32 и 34% само за година.
 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече