Тошко Йорданов: Асен Василев още не е обяснил как изхарчи 9 млрд. лева за 9 дни

0

„Разрешаването на проблемите е по-важно от политическото его. Слави Трифонов си смачка егото и напусна сам управлението. Не знам в името на запазването на финансите на хората някой политик да се е отказал от властта. Ако не го бяхме направили това и Асен Василев още беше финансов министър, сега положението щеше да е в пъти по-лошо, а то в момента е ужасно“.  Това заяви пред БТВ зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

„Нося едно писмо от г-н Трифонов. Преди да започна да чета, защото искам да вметна, че кабинетът на Кирил Петков бе свален от ИТН по две причини – предателството към българските интереси към Северна Македония и некадърната финансова политика н Асен Василев“, обясни той, след което изчете в студиото писмо от председателя на партията Слави Трифонов, в което коментира последното участие на Асен Василев в същата телевизия.

В писмото се посочва, че половината от инфлацията се дължи на големите бюджетни разходи и дефицити.

„На 8 април 2022 година, когато Асен Василев е министър на финансите, фискалният резерв е 4,8 млрд. лева. Правителството остана само с 300 млн. лева за харчене над неприкосновеното ниво на резерва от 4,5 млрд. Тези резерви се равняват на разходите за един ден“, посочва се в писмото.

Трифонов допълва, че публичният дълг е над 40 млрд. лева.

„И до днес няма информация за онези 9 млрд. лева, които бяха изхарчени през декември 2022 година. Той изхарчи 9 млрд. лева за 9 дни“, категоричен е председателят на ИТН.

„След падането на правителството имаше преговори. Едно от условията беше, тъй като Асен Василев не се справя като финансов министър, той да не е в преговорите за министри, както и Кирил Петков – тогава запънаха“, обясни Тошко Йорданов.

„По време на Асен Василев беше пусната проверка на НАП за Влади Горанов и той беше изкаран чист като сълза. Сега той е включен в списъка „Магнитски“. Говорим за нещо, което е било под контрола на Асен Василев. Шефът на НАП получи апартамент в Дубай. Сега сме на свръхдефицит и ще затягаме колани“, добави Йорданов.

Според него България трябва да влезе в еврозоната, но когато страната отговаря на условията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече