Джипита прибират по 7 бона на месец от касата

0

Джипита прибират средно между 7 и 8 бона месечно. Това сочи справка, с която „Телеграф“ разполага, за отчетените и заплатените средства от здравната каса към общопрактикуващите лекари през изминалата година.

Реално това са само парите, които джипитата получават по договор с фонда, без в това число да влиза потребителската такса от 2,90 лв., която сега те искат да скочи на близо 8 лв.

От джоба си пациентите заплащат и за други услуги, които не са включени в основния пакет дейности, като издаването на извинителна бележка за училище или на медицинско удостоверение за работа или шофьорска книжка. Тъй като те не се заплащат от НЗОК, всеки лекар сам определя таксата за тази услуга.

Търговци

Така реалната сума, която някои лични лекари получават всеки месец, може да набъбне още.

Това, разбира се, зависи от броя на хората, включени в пациентската листа. И макар средната „заплата“ на джипитата да изглежда внушително, разходите за поддържане на практика също са солидни като на фирми.

Личните лекари са еднолични търговци и сами поемат всички плащания, включително данъци, осигуровки, заплата на медицинска сестра, втори лекар в практиката, ако има такъв, и др. Освен това те са длъжни да бъдат на 24-часово разположение.

Изискване, за което джипитата от години настояват да отпадне. За да отговорят на него, голяма част от тях в момента имат сключени договори с медицински центрове и клиники, които да поемат пациентите им в извънработно време, както и събота и неделя.

Канцелария

Всичко това, както и канцеларската работа, с която лекарите са затрупани, прави професията на джипитата много непривлекателна, категорични са от съсловието. Това личи и в статистиката. Ако през 2010 г. в страната е имало 4708 семейни медици, то десет години по-късно вече са били 4015, а към момента 3950 джипита имат договор с касата.

Средната възраст на общопрактикуващите лекари е 58-59 г., а 25% вече са навършили годините за пенсия. За да стане професията по-привлекателна, съсловието настоява за промени – увеличаване на потребителската такса, отпадане на изискването за 24-часово разположение, улесняване на специализациите, облекчаване на канцеларската работа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече