Проверка показа: Това е снимка от Франция, а не на протест в София в защита на Паметника на Съветската армияПроверка показа:

0

Статия, която информира за протест на граждани в защита на паметника на Съветската армия в София, е публикувана в информационен сайт. Авторът твърди, че хората развяват червени знамена и държат плакати с надпис: „Оставете паметниците намира“.

Информационният материал е подкрепен от снимка, на който се виждат хиляди хора, които са излезли на голям булевард и са блокирали цялото движение. На изображението действително се виждат и червени знамена, но не и плакати с надписи.

Информацията е публикувана многократно в социалните мрежи и е предизвикала  вълна от противоречиви коментари.

Потребител е написал: „По телевизията тенденциозно ни показаха шепа хора. Истинската картина явно е друга!….“

ТВЪРДЕНИЕ: Снимка в български сайт показва как хиляди хора са излезли на протест в София в защита на Паметника на Съветската армия

На 9 март Столичният Общински съвет одобри премахването на Паметника на Съветската армия, а заседанието бе съпроводено от демонстрации на защитници на монумента.

Освен пред Паметника, където образуваха жива верига, протест срещу демонтирането на паметника се проведе и пред сградата на Столичната община. Срещу фасадата са хвърлени яйца и кутии с червена боя.

Протестът е отразен от журналистите на БНР и от водещи медии в страната.

Те публикуваха както видеа, така и изображения от проявите на недоволство.

Кадрите показаха картина различна от описаната в статията към снимката.

На приложената снимка наистина се виждат червени знамена, но нищо от архитектурата на околните сгради не напомня за столицата на България.

На изображението не е изписано, че е илюстративно, нито показва къде е направено и кой е неговият автор.

Обратно търсене на изображението разкрива, че кадърът за първи път е публикуван на 20.01.2023 г. (петък) от сайта Euractiv. Като автор на снимката е посочен Тео Бургери-Гонсе. Той е и авторът на статията, която започва така: „Около 1,12 милиона души, според официалната статистика, излязоха по улиците на Франция в четвъртък, за да изразят гнева си срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон“. Заглавието на статията гласи: „Пенсионната реформа: Няма да минем без бой, казват на Макрон от улиците“ (Pensions reform: We’re not going without a fight, the streets tell Macron). Под снимката има пояснение: „Проучване на общественото мнение, публикувано сутринта на общата стачка, показа, че 72% от французите са казали „не“ на реформа, което е ръст от 4% спрямо миналата седмица“.

Става очевидно, че снимката е от масовите протести във Франция срещу плановете за повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 г.

В цитирания български информационен сайт, който използва изображението, липсва подобна информация. Нещо повече – при запазване на изображението, дори файлът носи заглавието „милиони-французи-излязоха-на-протест.jpg“.

Заключение

Твърдението, че снимка, която е публикувана в български сайт, показва многохиляден протест в защита на Паметника на Съветската армия в София е НЕВЯРНО. Всъщност снимката е направена почти два месеца по-рано във Франция. Кадърът отразява протестите във Франция срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече