Жената и децата на Илия Павлов не почетоха двадесетгодишнината от смъртта му

0

20 години от убийството на Илия Павлов се навършиха на 7 март. Вдовицата на боса на „Мултигруп“ Дарина Павлова, както и трите му деца не пристигнаха в България за кръглата годишнина от смъртта му. Помен на гроба му не е имало, а паметта му жена му почете само във facebook. Там тя публикува тяхна ретро снимка с послание, че винаги ще го помни и обича.

Гробът на убития бос на „Мултигруп” Илия Павлов в село Арбанаси се пази като секретен обект във военна база, видя репортер на „Телеграф“. Мястото за вечен покой се намира на една поляна между манастира „Св. Николай” и бившата резиденция на Тодор Живков. Поляната е оградена с триметрова ограда от телена мрежа, на която са поставени табели „Частна собственост. Влизането забранено“.

Самият параклис, който се намира до гроба, също е заключен, установи нашата проверка. Причината, наложила тези мерки за охрана, е, че преди време е имало опит гробът да бъде осквернен. Една сутрин върху надгробната плоча били изсипани човешки фекалии. До гроба може да се стигне единствено през територията на резиденцията. Служителите там обаче зорко бдят и със заплашителни викове и крясъци връщат всеки любопитен турист, дръзнал да се доближи до гроба на бизнесмена.

Докато беше жив бащата на Илия Павлов – Павел Найденов, редовно посещаваше гроба на сина си.  Миналата година той се спомина в хоспис о оттогава вечния дом на Илия Павлов тъне в забрава.

Вдовицата на боса днес живее между Италия и Америка. Трите му деца са пръснати в няколко държави. Голямата щерка е в Дубай, сестра й в Щатите, където скоро предстои да стане майка за първи път. По-малкият им брат Илия-Калоян пък е в Швейцария.

Двадесет  години след убийството на един от най-влиятелните и богати българи, то все още не е разкрито. Разстрелът на боса на „Мултигруп” бе извършен на 7 март 2003 г. в 19,58 ч. пред входа на офиса на компанията в София. Павлов се свлича пред входа, докато държи в ръка двата си мобилни телефона. Бизнесменът е пронизан в гърдите пред погледите на четиримата си бодигардове. Издъхва на път за болницата. Секунди преди да бъде убит, той набира телефонния номер на съпругата си Дарина. Така и не успява да чуе гласа й. Оръжието на убийството не е открито. Според експертите е използван ловен патрон. При огледа на района, на дърво срещу входа на сградата на „Мултигруп” е намерена забита метална скоба, а част от листата и клоните на дървото са изрязани. Разследващите предполагат, че там е било закрепено оръжието на убийството. Около дървото обаче не са открити никакви следи. Въпреки наличието на много охранителни камери по сградата на компанията и около нея, нито една от тях не е успяла да заснеме убиеца, което говори за неговата професионалност. Хора, работещи в района, споделят, че минути преди убийството са забелязали млад мъж, на не повече от 30 години, с тъмна коса и черно късо яке. Мъжът обаче така и не е открит.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече