2 стотака ни излиза трапезата за Великден

0

200 лева излизат продуктите за трапезата за Великден, показа проучване на „Телеграф“ в магазините в големите градове. В сумата са включени агнешко, яйца, козунаци, салата, напитки и лакомства. За сравнение миналата година кошницата за празника ни е струвала 126 лева, което означава, че увеличението е с близо 60 на сто.

Най-много са поскъпнали яйцата, козунакът и зеленчуците. Ако миналата година сладкият хляб се е продавал за 3,60 лева за опаковка от 400 грама, в момента цената на класическия е 5,45 лева за същия грамаж. Значително по-скъпо излизат италианските сладкиши, които през последните години се наложиха на нашия пазар. Те се предлагат в два варианта – „панетоне“ със стафиди и шоколад и „коломба“, която има захарна глазура, като цените им варират от 17 до 19 лева за 500 грама. Във Варна големите козунаци, които са с масло и поръсени със захар, са по 8-10 лева, а по-малките – по 5-5,50 лв. Ако има и счукани бадеми или шоколад, дори на промоция цената стига 10-15 лв.

Увеличение

Яйцата от средна цена от 30 ст. за брой в момента се предлагат по 50-60 ст. в магазините и по пазарите в столицата. Дори при бабите, които продават върху касетки на Женския пазар собствено производство, яйцата, които твърдят, че са снесени вчера, са по 60 ст. за брой. Яйцата от Варна и Добрич са от 39 стотинки за брой и се предлагат в няколко размера. Най-малките са от 28 стотинки.

Месо

При агнешкото също има увеличение, като в момента на Женския пазар се продава на цени от 22 до 26 лева в зависимост от това дали е бут или плешка. Комплектът за супа или дроб-сарма струва по 10-14 лева за кило. Цените на българското агнешко месо на Централния кооперативен пазар във Варна варират от 20 до 23 лева за плешка и до 24 лева за бут. Дроб-сармата държи твърда цена от 13,50 за килограм, но продавачите съветват да се купува отсега, защото до Великден цените ще станат още по-високи. 

Салата

Зелената българска салата е на цена от 1,20 до 1,40 лв. В зависимост от размера цената й достига и до 3 лева. Доматите, които са внос от Турция, Испания, Гърция и Македония, се предлагат от 3,50 до 6,50 за килограм. Краставиците са на цена от 3,50 за килограм, като на пазара вече има и родна оранжерийна продукция от близки до Варна стопанства. В София най-евтини са зеленчуците на Женския пазар, но пък качеството не винаги е добро. Има няколко сергии, където се продава качествена продукция, но и цените са по-високи. Например ако на останалите маси краставиците са по лев – два за кило, то качествените са по 6,50 лева. На същата цена се продават и доматите.

Малка връзка пресен лук и чесън са по левче.

Така за скромната празнична трапеза ще са нужни поне 200 лева, коментират търговци. Ако се приеме, че в едно четиричленно семейство със сигурност има и деца, ще има още харчове за лакомства. В магазините обаче е пълно с шоколадови зайчета и яйца, всякакви тематични бонбони и сладкиши, които могат да бръкнат в семейния портфейл с още 20-30 лв.

Фермери продават агнета по 10-11 лева за кило

По 10-11 лева за кило живо тегло се продават агнета в Пиринско. Допреди 2 години килограм  струваше най-много 6-7 лева. Сега се очаква нов скок, тъй като цените на фуражите не спират да се увеличават.

„Имахме доста агнета по Коледа и Нова година, продадохме ги и това също ни помогна да сме над водата. Дори и цена от 10 лева за килограм живо тегло е ниска, но няма как да искаме повече. Това означава, че в магазините трупното месо ще е минимум 20-22 лева за килограм, а може да стигне и до 25 лева. Хората вече купуват агнешко само за конкретни поводи, казва фермер от благоевградското село Изгрев. За Великден и Гергьовден има около 80 агнета.

Кметове бранят стопани от прекупвачи

Кметове на малки населени места в Пиринския край обикалят местните хора, които отглеждат агнета и ярета, за да ги предупредят да внимават с прекупвачите на животни. В края на този месец и в началото на април се очаква сериозна атака на търговци по селата в региона. Прекупвачи идват чак от София, за да търсят в региона по-евтини агнета и ярета. Най-често стигат до високопланинските селища, които са отдалечени от общинските центрове.

„Възползват се, че много от собствениците на домашни животни са възрастни и не могат да закарат стоката си до животинските пазари в градовете. Принуждават ги да продават евтино стоката си. Миналата година взеха четириноги на цени от 7-8 лева за килограм живо тегло. А реалната цена бе 9-10 лева за килограм живо тегло”, обясняват кметски управници в Пиринско. 

Евтините агнета и ярета пък се транспортират или до столицата, или в Гърция, но цената им скача двойно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече