Застраховат живота на депутатите, поемат и погребенията

0

Животът на депутатите е оценен между 15 000 и 30 000 лева. Това става ясно от обществена поръчка, пусната от администрацията на Народното събрание (НС) за застраховка на новите 240 народни представители в бъдещия 49-и парламент. Фирмите имат срок да подават оферти по нея до 27 март, а предвидената стойност по договора е 72 000 лева. Общият брой на рисковете, които ще се покриват, са единадесет. При смърт след общо заболяване сумата, която може да получи семейството на един депутат, е 15 000 лева. Толкова са средствата при смърт след злополука – битова или трудова.  Парите скачат двойно при смърт след инфаркт или инсулт при изпълнение на служебните задължения. Застрахователната премия е 30 бона и при смърт след катастрофа, нападения, убийство.

Средства ще се получават и при трайна загуба на работоспособност, т.е. ако бъдещият депутат остане инвалид. Сумата варира и представлява процент от 15 000 до 30 000 лева. Изчислява се в зависимост от това, каква е причината за инцидента – злополука, инфаркт или пътнотранспортно произшествие. Важни са видът на заболяването и самият процент увреждания, записан в ТЕЛК решението. Ако не могат да изпълняват ангажиментите си известно време, премията, която депутатите ще получат, е между 3 и 10% от 15 000 лева. Водещ обаче е срокът, през който те не са могли да работят – дали над 10, 20, 30, 40 или над 60 дни. 

Предвидено е да се поемат и до 3000 лева за погребение и транспортни разходи. Застраховката е валидна без значение от възрастта на народните представители, имат ли увреждания и вече съществуващо ТЕЛК решение и хронични или минали заболявания. Тя важи както за територията на България, така и в цял свят. Народното събрание не е задължено да изпраща поименен списък на всички 240 депутати. Ако даден депутат е претърпял злополука през периода на застраховката, но е починал до 1 година след това, неговото семейство също ще получи обезщетение. Сумите се плащат до 15 дни след като се дадат всички документи. Ако междувременно се прекратят правомощията на даден депутат, то в полунощ спира да действа и застраховката му.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече