Кандидат-депутатите с лукс имоти за милиони в чужбина

0

Завидно скъпо имущество в чужбина притежават част от кандидат-депутатите за 49-ия парламент. Справка от имуществените им декларации към КПКОНПИ, разкрива, че някой от тях са успели да се сдобият с атрактивни имоти в големи европейски столици, писа „Ретро“.

Начело на списъка е Кристиан Вигенин който е собственик на апартамент в Брюксел. Жилището му се простира на площ 82 квадратни метра и се води по документи на Вигени неговата съпруга Ммилена. Него те се добиват през 2009 година. Придобиват го за 663 000 лв.

Съсед на Вигенин в Брюксел е Христо Иванов. Съпругата му Йорданка Иванова от миналата година притежава къща с гаражи в Брюксел. Имотът на семейство Иванови е 195 квадрата и е придобит през 2022 година за 655 000 лв. За жена му се знае само че е действащ адвокат.

Колегата на Христо Иванов от ДБ Владислав Панев може да се похвали с апартамент в Холандия за 356 939 лв. А жилището на кандидат-депутата се намира в Тилбург и е 85 квадрата. По документи той е собственик заедно съпруга си Таня Панева, с която притежават още 8 имота в  България.

Двама кандидат-депутати от редиците на ПП също са се облажили с чужбинско имущество. Настимир Ананиев е собственик на апартамент в Ирландия. Макар жилището да е на площ от скромните 45 квадратни метра цената му е почти половин милиона, с точност 518 295 лева. Инвестицията те са направили през 2005 година, доста преди да купя твое жилище в София. С апартамент в столицата се сдобиват чак през 2017 година. Той обаче е по-голям – 963 квадрата и струва  233 700 лв. Калоян Икономов от ПП притежава апартамент столицата на Украйна. Жилището му в Киев е с площ 73 квадрата, закупено малко преди да започне войната през 2021 година. Предвид централната локация инвестицията на Икономов в Украйна съвсем не е необяснима, тъй като неговата съпруга е украинка по произход.

Безспорно най-скъп имот в чужбина обаче притежава бившият премиер Гроздан Караджов. Той отново драпа за място във властта и е водачи на листа на сгормолясалата се партия на Слави Трифонов в Пловдив. Караджов и жена му Цецка са собственици на луксозно жилище в Рим. Апартаментът там е цяла резиденция с площ от 300 квадрата. Намира се в един от най-скъпите райони на вечния град,  близо до знакови туристически забележителности. Имотът е закупен през 2021 година срещу 987 713 лв.

Още един кандидат-депутат под крилото на Слави Трифонов разполага със скъпо имущество в чужбина. Танер Тюркоглу, е декларирал, че притежава три имота в Турция. Първият от тях е къща с двор в Мудания, простиращи се на 350 квадрата и струва 120 000 лв. Придобита е през 2018 година, а година по-късно депутатът на Слави купува апартамент в Бурса от 120 квадрата за 70 000 лв. От 2016 година е собственик на къща с двор и площ от 550 квадратни метра отново в Бурса. Нейната цена е 140 бона.

Имот в гръцко разполага Екатерина Захариева от ГЕРБ. Бившата външна министърка и съпругът й ангел придобиват земеделска земя в южната ни съседка през 2008 година, но по-късно започват да застрояват имота със  студия. По проект лятната им резиденция ще се простира върху 320 квадратни метра разгърната площ. До момента те са платили 178 517 лв., става ясно от имуществената им декларация.

С най-скъпи имоти в България от всички кандидат-депутати пък могат да се похвалят Владимир Табутов от ПП и Костадин Ангелов от ГЕРБ.  Табутов е собственик на апартамент в София на стойност 1 528 850. Костадин Ангелов  има къща в полите на Витоша за 586 749 лв.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече