Православната църква се включи в кампанията на „Възраждане”

0

Архимандрит Аверкий присъства на предизборно събрание, а видинският митрополит Даниил благослови Копейкин с пожелание за успех на изборите

Българската православна църква, в чиито устав изрично е записано, че нейни представители нямат право да се месят в политическите дела, явно рязко е сменила позицията си за предстоящите на 2 април парламентарни избори. Или поне заплахата от анатемосване не важи за свещенослужители симпатизиращи на партия „Възраждане”, в чиито послания за вечна и нерушима дружба с Русия вярват и повечето български митрополити.

Да припомним, че почти всички членове на Светия Синод на БПЦ бяха разкрити от Комисията по досиетата като агенти на ДС. При вербуването си те са се заклели във вярност към Москва и комунистическите идеи.


През последните години Светия Синод на БПЦ не веднъж е напомнял, че духовниците нямат право да демонстрират пред миряните своите политически пристрастия, да участват в партийна дейност и предизборна кампания, както и да се кандидатират на избори. Изрична забрана да се използват религиозните общности за политически цели има и в Конституцията.


Във Видинска епархия обаче явно не смятат, че са длъжни да спазват тези забрани. Преди дни архимандрит Аверкий, игумен на Добридолския манастир, се присъединява към десетките фенове на „Възраждане” от Видин, дошли да чуят своя лидер Костадин Костадинов-Костя Копейкин на предизборно събрание. Духовникът чинно изслушва двучасовото слово на Костадинов, в което той призовава за излизане от НАТО и ЕС, агитира против приемането на еврото и плаши с революция и възмездие за „предателите”, които подкрепят изпращане на оръжие за Украйна. Все теми, по които православната църква и нейните представители не би трябвало да имат отношение. Още повече, че представители на „Възраждане” не веднъж са призовавали за линч или пращане в лагери на техните политически противници, които не желаят България да се върне в руската орбита. Призиви за разстрел на предателите са се чули и на събранието във Видин, разказват присъствали.


Въпреки заплахата от санкции, Архимандрит Аверкий се похвали във Фейсбук с участието си в предизборното мероприятие на русофилската формация. Така всички миряни може да разберат името на правилната партия, за която да пуснат бюлетина на 2 април. За да оправдае посещението си, духовникът все пак уточнява, че се е застъпил пред Костадинов за въвеждане на Вероучение в училищата. Дали подобни теми трябва да се обсъждат на предизборен митинг е отделен въпрос. Още повече, че законът и сега дава право на всяко училищното ръководство да въведе Вероучение като свободно избираем предмет. Подобни часове има в стотици училища в страната, а Светия Синод още през 2020 г. издаде свой учебник.
Фен на „Възраждане” се оказва и Видинският Митрополит Даниил. След края на предизборния митинг, владиката приема делегация на „Възраждане” начело с Костя Копейкин. Духовникът им дава постна, но много изискано поднесена почерпка, а на изпроводяк пожелава на „Възраждане” успех на изборите.


Миряни от Видин припомнят, че митрополит Даниил открито демонстрира пристрастията си към партията на Копейкин. Наскоро стана ясно, че подобно на Костадинов, и владиката подкрепя руското нападение над Украйна. На 3 ноември миналата година, в деня когато Народното събрание взе решение за изпращане на военна помощ за Украйна, митрополит Даниил изпраща Окръжно писмо до клира в своята епархия. В него той отново напомня, че на светата Литургия трябва да се отправят специални молитви за мир в Украйна. Любопитно е, че в писмото, което е от 3 страници, на молитвите за мир са отделени едва няколко изречения. В останалият текст владиката излага подробно своята гледна точка за случващото се в Украйна. Тя, оказва се, дословно повтаря главните опорни точки на руската страна относно мотивите им за нападението и продължаването на военния конфликт на територията на Украйна.


От писмото с напътствия към миряните става ясно, че Даниил оправдава нападението над Киев, защото самите украинци са си го търсили през последните години, „действайки като слуги на САЩ”. Едва ли не властите в Киев сами са принудили Владимир Путин да ги нападне. По този начин митрополитът натрапва на своите подчинени собствените си политически възгледи, „маскирайки” ги като „окръжно послание” на архиерей, обясниха възмутено богослови.
Те припомнят, че макар и озаглавен „Окръжно”, текстът изпратен от Даниил Видински не носи белезите на този църковен формат. Окръжните послания, които Светият Синод или митрополитите изпращат, са кратки и съдържат точни инструкции за извършване на определени действия и обреди или вземане на конкретни мерки от страна на свещенослужителите и църковнослужителите. Далеч не така стоят нещата с писмото на митрополит Даниил, който открито натрапва на своите подчинени собствените си политически възгледи, маскирайки ги като „окръжно послание” на архиерей.
Духовници, с които „Уикенд” разговаря, изобщо не се изненадаха от агитацията на Даниил Видински за „Възраждане”. Те припомнят, че той от години е известен като един от най-яростните русофили в Светия Синод.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече