Пътник: Демерджиев разлюбен от Румен Радев

0

Вътрешният министър е пътник в следващото служебно правителство

Вътрешният министър Иван Демерджиев е в страшен конфликт със заместниците си в МВР – Венцислав Катинов и Емил Ганчев, а също и с неформалните им патрони, иначе видни съветници на президента – Николай Копринков и Пламен Узунов. Това твърдят запознати с напрежението, което се потвърждава и от твърде свободните напоследък медийни изяви на министъра.

„Той говори открито това, което си мисли” – категорични са източниците ни. Те припомнят, че още като правосъден министър Демерджиев се открояваше с изключителна откритост в социалните мрежи, която може и да е нормална за пловдивски адвокат, но не подхожда на личност с амбиции в политиката. За разлика от тогава сега изявленията му не звучат хаотично, а са точно прицелени и осмислени в духа на „Продължаваме промяната”.


Освен с либералните си приказки, Демерджиев чрез доверени служители се е захванал да разплита и схемите на високопоставени персони във властта. Самият той на няколко пъти загадъчно намекна за това – „очаквайте и имена на министри”, подхвърляше Демерджиев, при което мнозина обръщаха поглед към бивши величия от ГЕРБ.


Оказва се обаче, че на мушката му е поне един от сегашните служебни министри, а също и видни чиновници, назначени след ходатайства от националните кадровици Копринков и Узунов. Освен това на двамата президентски секретари не се харесвали и някои акции на вътрешния министър срещу купувачи на гласове. Смята се, че президента също е свалил доверието си от Демерджиев и вече дори не му вдигал телефона.


В същото време Радев и неговата команда дружно умирали от страх от импийчмънт, за който засега високо говори само Атанас Атанасов от ДСБ. Впрочем, от ЕС и НАТО също били крайно недоволни от проруската позиция на президента, който вече не крие пристрастията си към Кремъл. Затова едва ли ще има недоволни, ако следващият парламент го изрита набързо от жълтите павета.


Като добър адвокат Демерджиев бил наясно, че е пътник в тази конфигурация, при това не само защото предстоят избори. Наши източници са категорични – намекнато му е, че дори и да няма редовно правителство, хич да не се готви за следващ мандат като министър. За момента от президентството го търпели, само за да не избухне скандал точно преди вота. Иначе имало с кого да го сменят – двамата му заместници били на изчакване.


Демерджиев, казват запознати, се разминава с президентските секретари и по още една линия. За разлика от тях, той не идва от кръга на Георги Гергов и неговата масонска ложа. Неговата ракета-носител е бившият служебен премиер Стефан Янев. Точно той доведе от Пловдив абсолютно неизвестния тогава адвокат и го направи правосъден министър. А близостта им била от години – и двамата са родом от село Поповица.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече