Купуват вот и чрез общинари (Имало чадър на търговците от ДПС в ромските квартали)

0

Масовите проверки в ромските махали в страната за купени гласове по правило заобикалят магазините на ДПС. За това алармираха пред „Галерия“ представители на две от големите партии. Във въпросните магазини се върти цялата изборна търговия. Вече рядко се дават пари на ръка. На ромите се дават храни на вересия, опрощават се стари борчове или лихви. Понякога срещу обещание за глас се подарява по някой хляб и олио.

Всеки сигнал до властите по правило завършвал с вдигане на рамене, тъй като в жалбите липсвали данни кои са конкретните лица. В същото време водачът на „Промяната“ в Пловдив-област Росен Костурков директно се оплака, че полиция е нахлула в офиса на ромската фондация „Хаир“ след снимка, на която той позира с нейни шефове.

Нищо не е намерено, но очевидно някой е наредил „сплашване“ на всеки ром, който не играе в правилния отбор на изборите. Костурков даде да се разбере, че полицаите не са пратени там от МВР, а по някакъв сигнал в прокуратурата, дошъл неясно откъде. От ръководството на министерството също потвърдиха информацията, че цената на гласа се е вдигнала до 150 лева. Парите се дават на части, като се дьржи изкъсо да не изтича информация. Използват се повече принудите по линия на корпоративния вот и описаните схеми на опрощаване на лихви по заеми или пазаруване на вересия. Според главния секретар нa МВР гл. комисар Петър Тодоров паралелно с това се дава ход на процедури свързани със социални услуги. Самият министър на вътрешните работи заяви, че „социалните услуги се превръщат в инструмент за принудително гласуване“.

Според партийни активисти кметовете и общинарите по места също са в тези схеми, защото стартират конкретни видове услуги

насочени към конкретно население.

Общинарите действали усърдно, защото от сегашните резултати до известна степен зависи и вотът в предстоящите местни избори, а той пряко засяга топлите им работни места. Сигналите за купуване на гласове расте лавинообразно, а МВР следи отблизо секциите и местата, където вотът често се променя и има много преференции.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече