Наглите търговски вериги мачкат производителя и обират клиента

0

От правителството щели да борят цените и да улесняват хората чрез сайт. И пенсионерът или работещият беден на минимална заплата ще гледа в сайта къде е по-евтино и там ще пазарува. Човекът живее в „Младост“, ама ще прескочи до „Люлин“, за да си купи домати, с един лев по-евтино.

Значи може Петко да произведе краставици на село за един лев. Да разорава, да сее, да разсажда, да полива, да тори, да пази от вредители. И когато ги продаде тези краставици на Иван, той да ги пусне на пазара за 5 лв. и никой да не го пита защо слага 4 лв. отгоре. Ако има нещо по-разрушително и по унищожително за пазарната икономика от тази полукриминална търговия, здраве му кажи.

Отидете на която и да е от стоковите борси, особено на хранителните, и се вгледайте в хората, които се разпореждат там, то са бицепси, то са ланци, синджири, то са татуировки, дето майките им не могат да ги разпознаят. И всички по едно и също време говорят по телефоните си, как не им завират мозъците, доколкото ги имат.

Това са българските паразити, наречени прекупвачи. Същите, дето източват париците на производителя, изкупувайки с натиск на безценица производството му, и на обикновения човек дето си купува храна за трапезата. Ето това е българската псевдоикономика, която българското правителство не може да пипа.

А напоследък в нея се включват и успешно големите търговски вериги. Те също брутално мачкат и тормозят производителите и обират купувачите. Прилагат методи на търговия, които даже и не могат да помислят да реализират в страните, от където идват. Ама тук всичко може. Явно хората в Комисията за защита на конкуренцията си кюткат на заплатките и не им пука как живее народът.

А това със сайта е имитация на борба със скъпотията. Без никаква полза, без смисъл. Колко бедняци пенсионери имат компютри и интернет в домовете си, та да ровят по сайтове и да търсят по пазарите. Май лявото уж правителство и левият президент ще борят скъпотията левашки.

 Иван Асенов, София, за „Ретро“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече