Тайни совалки: Кирил Петков – готов за кабинет с Борисов

0

Най-интересните събития в навечерието на изборите на 2 април текат зад кулисите на скучната и уморена предизборна кампания. Докато кандидатите за депутати обикалят страната, сърбат шкембе чорба с избирателите, снимат се с овце и кокошки, за да докажат, че са част от масите, лидери на основните партии провеждат неформални срещи, за да договорят действията си и да подготвят почвата за формиране на експертен тип правителство.

По информация на „Филтър“ бившият премиер Кирил Петков вече бил готов да приеме подкрепата на ГЕРБ. Същата била позицията на Даниел Лорер, както и на други ключови фигури от „Промяната“. Идеята била ако се стигне до някакво споразумение, нито един от досегашните лидери, включително Бойко Борисов, да не бъде издигнат за министър-председател. Точно тази позиция обаче вбесила Асен Василев, който открито настоявал да стане премиер, убеден, че вече е дошло времето да заеме престижния пост. Заради това си желание Василев влязъл в сериозни конфликти с останалите лидери на „Промяната“ и дори изпаднал в изолация в собствената си партия.

Процесът на сближаване ПП-ДБ с ГЕРБ се подкрепяло и от председателя на Да, България Христо Иванов. Той бил склонен на някаква форма на сътрудничество с Борисов още на предишните избори, но тогава преценил, че не е дошъл в моментът за подобен ход. Не случайно във всичките си изказвания напоследък Христо Иванов повтаря, че е от изключителна важност  България да има редовен кабинет след 2 април. По думите му коалицията ПП-ДБ е готова да разговаря с всички партии за съставяне на правителство, ако спечели вота. Именно за това и водили позитивна кампания до момента, за да има допирни точки с другите политически сили.

Факт е, че яростни атаки от страна на Промяната и ДБ към ГЕРБ и Борисов по време на кампанията няма, което потвърждава тезата, че от сега се търсят форми на сътрудничество след изборите. Политолозите са категорични, че това е единственият начин да бъде съставено правителство без което ситуацията в страната ще се влоши още повече.  Друг е въпросът как десните избиратели и привържениците на „Продължаваме промяната“ ще преглътна такава коалиция след като лидерите на партиите извън статуквото се кълняха, че никога няма да си сътрудничат с ГЕРБ, Които се бяха зарекли да „изчегъртат“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече