Искат да махнат не Гешев, а изобщо главния прокурор

0

Идеята на „Промяната” била почерпена от други европейски държави

Утехата на главния прокурор Иван Гешев, ако бъде отстранен от поста си ще е, че никой друг няма да го заема след него. От „Продължаваме промяната” са решили ако дойдат на власт, да елиминират длъжността „главен прокурор” и тя да остане в историята, научи „Уикенд”.

Приоритет на партията и коалиционните партньори от ДБ е именно отстраняването на обвинител №1 Иван Гешев, но този път формациите стигат и по-далеч. Бившият премиер Кирил Петков се зарекъл пред своите, че падне ли главният прокурор, длъжността ще се закрие, за да не може в правния мир да има „някой, който е чадър над останалите магистрати”. „Промяната” са взели опит от чужди европейски държави, в които няма подобна длъжност, камо ли с мандат от 7 години и смятат, ако видят Министерски съвет отвътре отново и мнозинство в парламента, да изпълнят заканата си.


Малцина от политическите лидери са наясно с плановете на евентуалните си бъдещи партньори след 2 април, ала според източници на „Уикенд”, обвинител №1 бил напълно в час с намеренията на противниците си. Главният прокурор вече бе на посещение в Брюксел, където уж коментирал с европейските депутати борбата на обвинението срещу зловредното руско влияние. Всъщност, Гешев е отишъл в Брюксел на крака, за да разкрие намеренията на Кирил Петков и компания, и да подкове европейските лидери и парламент срещу подобно бъдещо решение на евентуален кабинет.


Със същата цел обвинител №1 дни по-късно реши да посети и Израел, като дори в юридическите среди визитата бе определена като „изненадваща”. Там главният прокурор вършел същото – лобиране за запазване на институцията и дори на срещата с българската общност на място, щял да коментира темата, както и разбира се тази, заради която отишъл според протокола там – борбата с тероризма и недопускането на провеждане на „Луковмарш” у нас.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече