Майката на Кирил Петков го заряза (Снимка)

0

Майката на Кирил Петков отново е напуснала семейството си в България и се е върнала сама в Канада в средата на март, става ясно от публикациите ѝ в личния ѝ фейсбук профил. Пенсионерката Венета прекара у нас повече от половин година, но очевидно животът в чужбина е започнал да ѝ липсва, а скандалите и напрежението преди изборите около сина ѝ са ѝ дотегнали. Макар на другия край на света г-жа Петкова да е далеч от внучките си, носталгията по роднините явно не я мъчи. Откакто се е прибрала в канадския си луксозен дом, бившата библиотекарка се е отдала на безгрижие и приятни пролетни разходки с приятелки. В Канада ще я заварят и предстоящите в неделя предсрочни парламентарни избори, а тя явно не е сметнала за необходимо да бъде до сина си в този напрегнат момент.

Преди да се пенсионира, Венета дълги години работеше като шеф на клон на библиотека в градчето Виктория, провинция Британска Колумбия. Заради високото заплащане и стажа в чужда страна тя успяла да вземе рекордно висока пенсия, която харчи единствено за личното си удоволствие.
Последните шест месеца, които изкара в София, са вероятно най-дългият ѝ период в България след окончателното ѝ емигриране извън страната преди цели 28 години. Венета заминава заедно с единствения си син Кирил в Канада, когато той е на 14-годишна възраст, а по това време там вече ги очаквал нейният съпруг Петко. Петков-старши организира канадското си бягство още през 1988 г., като и до днес има спорове как точно е успял да напусне България, тъй като това се случва още по комунистическо време.

Легендата е, че бяга от България, за да иска политическо убежище в Канада с така наречените „кубински полети“ – редовна линия София – Хавана на тогавашния български превозвач авиокомпания „Балкан“ с междинно кацане за зареждане в Канада. При междинното кацане Петков скача от самолета заедно с любовницата си и се предава на канадските власти, като иска политическо убежище, разкри ПИК. След известно време в лагер в Канада Петков се занимава с всякакви дейности. Впоследствие работи по проекти като биолог, след като властите признават образованието му. През това време в България за Кирил Петков се грижат майка му Венета, баба му и дядо му в София на ул. „Цар Иван Шишман“ 18, където в момента той живее с жена си и децата си. През 1993-та майка му Венета иска развод, след като в София се разбира, че баща му е предложил годеж на любовницата, с която са в Канада вече 5-а година. Баща му се връща в България и след дълги увещания „щастливото“ семейство заминава за Канада през 1994-та, каквато е официалната версия.

От 2007 г. насам обаче родителите на лидера на ПП живеят разделени, а бракът и семейните им взаимоотношения са потънали в мъгла. Кирил и татко му Петко се връщат окончателно от Канада у нас още през 2007 г., но Венета не стяга куфарите с тях и взема решение да продължи да живее като емигрантка в чужбина абсолютно сама, на хиляди километри разстояние от мъжа си и единственото си дете. Дори след края на професионалния си стаж тя известно време не искаше да се прибира у нас, макар синът ѝ тогава да бе застанал начело на държавата. Едва в края на миналото лято Венета се върна с еднопосочен билет в България, за да бъде близо до роднините си, но не за дълго. По време на престоя си в столицата тя демонстрира близки отношения със снаха си Линда, с която често се срещаха и прекарваха време по женски. Въпреки че Венета не е участвала активно в грижите около трите си внучки, а всички задължения Линда износила сама върху плещите си, тя не храни лоши чувства към своята свекърва.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече