Правителство май ще има – в името на 387 милиарда евро

0

Румънците ни откраднаха баницата, ние с право да ползваме името само 10 години

Апетитна хапка от 387 милиарда евро за следващите 4 години може да осигури на страната най-накрая стабилен кабинет, установи проверка на „Уикенд”. Масово управленските програми на политическите сили акцентират върху загрижеността за малките земеделски производители, родните ферми, тенденции „от градината на трапезата”, които дълго време бяха неглижирани от управленската класа. Причината се оказва прозаична – за следващия програмен период 2023-2027 Брюксел спира кранчето на парите за магистрали и инфраструктура и се фокусира върху субсидиите за земеделие.

Провидели откъде духа вятърът, масово политически сили се сетиха внезапно за стимулиране на родната хранителна продукция, грижата за стопанствата и осигуряването на български стоки и екохрани по рафтовете на супермаркетите. В името на 387 милиарда евро, които Брюксел ще разпредели за държавите-членки за развитие на зелени площи, грижа за селскостопанските животни и осигуряване на пресни местни продукти на потребителите, партии като ГЕРБ, БСП, „Левицата”, „Продължаваме промяната” и дори „Български възход”, които са далеч от темата, решиха да приоритизират родното производство.


Сумите са повече от апетитни – минимум 25% от директните плащания ще отиват при всяка държава, която осигурява за производство на екопродукти и хуманно отношение към животните, но същевременно пази климата. От милиардите пък, 35% ще се насочат към селските райони. Стартът на програмния период с акцент земеделие вече започна през януари с доклади за готовността на всяка страна в ЕС да си осигури лъвски пай от парите. През декември ЕК ще направи оценка на въпросните доклади, а парите ще потекат като река за следващите четири години.


За ужас на ГЕРБ, това означава, че Бойко Борисов и прословутите му магистрали отиват в забвение – Европа няма да субсидира повече инфраструктурни проекти в мащаба, в който можеше доскоро да се строи поголовно. Затова и според проверка на „Уикенд”, партиите са решили да включат именно „грижата” за малките земеделски производители и фермите за екопродукция като приоритет в програмите си.


Малцина от лидерите обаче говорят за друг важен акцент, който тревожи именно фермери и производители – стоките със защитен произход. Преди броени дни Румъния успя да „патентова” като защитено географско указание местната баница. Добруджанската българска баница пък получи компромисното право да използва наименованието „баница” едва за идните 10 години и то само на местно ниво.


„В името на субсидиите е възможно България най-накрая да има кабинет. Въпреки уж прокламираните противоречия между партиите. Брюксел не предвижда друг приоритет в програмата си този период, а подобна сума от 387 милиарда евро може да накара дори най-върлите противници в политиката да се прегърнат в името на финансовата река”, коментират анализатори. Без стабилно правителство Брюксел няма да е толкова благосклонен да отпусне щедра порция от колосалната сума за развитие на земеделието и екопродуктите в България, коментират експерти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече