Иван Христанов: Служебен министър ме информира за преговори между ГЕРБ и ДБ за правителство

0

„Процесите, на които станах свидетел преди 5 месеца, са ескалирали. Виждам някакъв лагер в ПП. Моят призив е думите на Николай Събев да бъдат взети сериозно, но не за да има оставки“, коментира пред БНР Иван Христанов, бивш депутат от ПП и бивш заместник-министър.

„Ако са почтени, Асен Василев,Даниел Лорер и групата им трябва незабавно да си подадат оставките и да напуснат ПП“, написа във Фейсбук Николай Събев, бивш министър на транспорта в правителството на Кирил Петков.

„Публикацията на Събев ме потресе. За първи път виждам публичен призив за разрив между двамата лидери. Аз никога не бих взел страна. Този процес има нужда от лечение – с изговаряне на Национален съвет, на Изпълнителен съвет, или на лидерско ниво“, каза Христанов.

Той обясни, че не знае кой е в групата около Асен Василев и Даниел Лорер, но разказа, че е обикалял България и е видял как протича кампанията по места. 

„В малките населени места има повече апатия и примирение. Партиите на статуквото правеха сериозни кампании. Стигаха до вратата на своите избиратели. При ПП-ДБ кампанията беше центрирана в големите населени места. Изграждането на структури закъсня“.

Аз самият се разколебах по отношение на пътя на ПП след покана за вътрешен преврат“, сподели още бившият депутат. 

„Имаше огромно напрежение след резултатите от изборите за 48-то НС. Спрягаха се неща, свързани с генерално отстраняване на ръководството. Казах им, че няма да има печеливш в тази игра. Това би било ужасяващо вредно“, настоя той.

Христанов каза, че действащ министър от служебното правителство, е подал информация в щаба на изграждания от него нов политически проект, че се водят преговори между ГЕРБ и ДБ за съставяне на правителство. 

„Но не коалицията, а едната от партиите. Не поддържам връзка с ръководството на ПП, но това сигурно е достигнало до тях през социалните медии“.

По време на предизборната кампания бяха постлани пътеки за съставяне на правителство, посочи още той и продължи: „Загърбен беше разговорът за борбата с корупцията“.

Правителство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ би внесло още по-голямо объркване в избирателите на реформаторското политическо пространство, смята Христанов.

„Но може би такъв политически ход би бил мъдър. България е в политическа криза“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече