Българи се лекуват в Турция, у нас е с 30% по-скъпо!

0

Българинът не ходи в Турция само на почивка и пазар, а вече по-често отскача до югоизточната ни съседка и за лечение. Там извършват от козметични до много тежки операции. Освен че специалистите са добри, обслужването е на ниво, не на последно място по важност е и фактът, че там е доста по-евтино, отколкото в България.

Оказа се, че у нас с до 30% са поскъпнали здравните услуги, като най-големи са увеличенията в очните клиники и при прегледите без направления при професори и доценти. Причината е в поскъпналите консумативи, наеми и медицински изделия, които здравната каса не плаща.

Най-евтиният платен преглед у нас при лекар вече е 50 лева, а при професор без направление цената стига до 700 лева. Лазерните корекции на зрението, за които преди година се плащаха по 1500-2000 лв. на око, вече са по 3000 лв. Разбира се, в Турция те са в пъти по-евтини, като включват настаняване, престой, посрещане, разходки из града, храна, оперативна намеса, а цената включва и придружител, особено когато става дума за очна интервенция.

За миналата година българите са пациенти №1 в Турция. Това достатъчно говори какво се случва с нашето здравеопазване. Болни продават земи, апартаменти, за да заминат.

У нас се очаква увеличение на цените и на стоматологичните услуги. От началото на годината и личните лекари настояват за вдигане на потребителската такса на 8 лв.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече