Гешев опитва да арестува Антони Тренчев и Коста Кънчев в Сърбия

0

Българската прокуратура е поискала от сръбските власти да арестуват Антони Тренчев и Коста Кънчев, двамата собственици на „криптобанката“ Nexo, срещу които у нас се води разследване. Това каза главният прокурор Иван Гешев по време на първа копка на мемориала Давидова звезда на площад „Възраждане“, който е в памет на юристите, спасители на българските евреи.

От думите му стана ясно, че снощи двамата обвиняеми по делото са кацнали на летището в Белград от Дубай. При рутинната паспортна проверка на Тренчев и Кънчев, сръбските гранични полицаи са установили, че двамата са обявени за издирване с Европейска заповед за арест, както и от „Интерпол“. По линия на международното сътрудничеството, българското бюро на „Интерпол“ е било информирано днес преди обед, като от Софийска градска прокуратура вече са изпратили превод на сръбски език на издадената заповед за задържането на Тренчев и Кънчев за 72 часа, съобщава БНТ.

По информация на БНТ Тренчев и Кънчев излитат от Белград обратно за Дубай с полет този следобед. За момента няма информация дали властите в сръбската столица са изпълнили Червената бюлетина на „Интерпол“ за тяхното задържане.

Според Гешев няма съмнения с кого ще се виждат обвиняемите по делото в сръбската столица.

Събраха се. Сега очаквам да кацнат Божков, може би Овидиу от Швейцария, може би вашият колега Димитър Стоянов от Bird, може би някои политици и политически партии да си направят една голяма оперативка и да си разпределят задачите – кой ще се занимава с финансирането, кой ще се занимава с медиите, с компрометиране на магистрати и на работещи колеги“, отбеляза Гешев и добави, че Красимир Каменов – Къро може би също ще кацне от ЮАР в Белград.

Припомняме, че прокуратурата започна разследване срещу Nexo в средата на януари тази година. Тогава обвинението определи компанията като „престъпна група, финансова пирамида, множество кухи фирми и клиенти от терористичните среди“. Разследват се организирана престъпна група, пране на пари, данъчни престъпления, престъпления, свързани с предоставяне на банкова дейност без необходимия лиценз, както и компютърни измами. Според прокуратурата „криптобанката“ действа чрез множество регистрирани търговски дружества, по-голямата част от които представляват пощенски кутии, т.е. кухи фирми“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече