Кантонерът, който върна изгубени хилядарки, крета с мизерна пенсия

0

С парите, намерени край жп линията през 2001 г., е можело да си купи 5 апартамента в София, но и до днес вярва, че е постъпил правилно

Преди близо 22 години кантонерът Никола Димитров се превърна в герой, след като намери и върна хиляди левове, разпилени до жп линиите, част от парите за откупа на отвлечения тогава бизнесмен Стефко Колев. Добрият жест изуми цяла България.

На 26 септември 2001 г. Никола Димитров прави редовна обиколка на линията София-Курило. Намира 20 лева на линиите, взима ги и не подозира на какво ще се натъкне.

Никола открива близо 140 000 лева, част от откупа, поискан за бизнесмена. След като съпругата му хвърля близо милион лева през влака, за да плати за живота на съпруга си, сакът се къса и парите се разпиляват. Кантонерът, без да се замисли, вика полицията и връща парите. По онова време с тази сума е можело да се купят 5 гарсониери в София.

„За мен мисля, че съм постъпил правилно“, категоричен е днес той, пише „Минаха години“.

Никола е пенсионер и от 14 г. живее в село Заселе. Най-известният кантонер в България се препитава с 400 лв. на месец, с които едва свързва двата края. 

Останал е сам, след като съпругата и синът му починали. С дъщеря си не говори от години. Компания му правят само домашните животни.

„От бедно семейство сме си били и с много пари не сме живели, по-спокойно мисля, че е така“, казва той.

Чичо Кольо отдавна е изхарчил наградата от 5 заплати от жп предприятието, в което е работил, почти е забравил за поощрението от още 800 лв., а полученият мобилен телефон отдавна не работи.

Постъпката на бай Кольо се превърна във вдъхновение на създателите на филма „Слава“, който беше предложението на България за 2017 г. за „Оскар“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече