Броим 3 стотака за цяло агне

0

Дни преди Великден фермери вече започнаха да приемат капаро, с което можем да си запазим агне за празника. В платформите за безплатни обяви в интернет вече е пълно с предложения от стопани, които гледат живи животни. Те предлагат агънца на цена 10-12 лева живо тегло. Купувачите трябва да отидат на място и сами да си изберат животно, което им хареса. Някои стопани съветват още отсега да си запазим агне и да дадем капаро, за да не останем с празни ръце навръх празника. Агънцата, които се продават по този начин, обикновено са към 20-30 килограма. След одирането и премахването на вътрешностите обаче месото е наполовина от живото тегло. Така, ако закупим агне с живо тегло 30 кг, ще разполагаме със само 15 кила мръвка.

Закланото агне се дава на клиента в голям плик или кашон. Цели агнета поръчват от ферми обикновено големи компании, които празнуват Великден на някоя вила. За компания от осем-десет души е нужно животно с тегло около 30 кг, обясняват фермерите. Закупуването на такова агне ще ни излезе 300-360 лева, като за заколването трябва да доплатим още 20-30 лв. По разпореждане на министъра на земеделието Явор Гечев започват засилени проверки за безопасността и качеството на агнешкото месо и яйцата, които се внасят от трети страни. Това решение е във връзка с получени сигнали от животновъди за съмнения в качеството и прекомерния внос на агнешко месо и яйца от трети страни. Българската агенция по безопасност на храните ще извършва проверките, включително вземане на проби, за да се гарантират качеството и безопасността на храните, които традиционно са част от великденската трапеза на българите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече