САЩ имат сценарии при смърт на Путин и Зеленски. (Най-притеснени са от удар по Кремъл)

0

Секретен документ на разузнаването на САЩ, който е сред изтеклите в интернет тази година, дава представа за планирането на непредвидени ситуации една година след началото на войната в Украйна, пише в. „Ню Йорк Таймс“.

Анализът на Разузнавателната агенция на министерството на отбраната на САЩ очертава четири възможни сценария и как те биха могли да повлияят на хода на конфликта. Хипотетичните сценарии включват смъртта на президентите на Русия Владимир Путин и на Украйна Володимир Зеленски, отстраняване на ръководството на руските въоръжени сили и украински удар по Кремъл.

В документа се посочва, че войната вероятно ще остане продължителна. Но в него се описва как всеки възможен сценарий може потенциално да доведе до ескалация в Украйна, до прекратяване на конфликта чрез преговори или да не окаже съществено влияние върху траекторията на войната.

Документът за сценариите е доста типичен продукт, създаван от разузнавателните агенции. Той има за цел да помогне на военни офицери, политици или законодатели да мислят за възможните резултати от големи събития, докато оценяват своите възможности.

Документът е обозначен като RELIDO, което показва, че решението за предоставяне на информацията – например на чуждестранни партньори – е на определени висши служители. Той е с дата 24 февруари и е обозначен с маркировката „ЕДНА ГОДИНА“, което предполага, че анализът се извършва една година от началото на инвазията.

Един от четирите хипотетични сценария разиграва какво може да се случи, ако Украйна нанесе удар по Кремъл. Посочен е широк спектър от потенциални последици. Събитието може да доведе до ескалация, като Путин отговори на общественото недоволство, като започне пълномащабна военна мобилизация и обмисли използването на тактически ядрени оръжия. Или пък обществените страхове могат да го накарат да преговаря за уреждане на войната.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е особено обезпокоена от евентуален удар на Украйна по Москва, тъй като той може да предизвика драматична ескалация от страна на Русия. Опасностите от подобна атака от страна на Украйна са една от причините, поради които Съединените щати не са склонни да предоставят на Киев ракети с по-голям обсег на действие.

Някои анализи на разузнавателните служби дават оценка на най-вероятния резултат от дадено събитие, но документът, наречен „джокер“, не го прави. В него се описват различни възможни сценарии, без да се прави оценка на най-вероятния.

Представители на САЩ са отказали да коментират дали документът е истински, но не оспориха неговата автентичност, пише „Ню Йорк Таймс“.

Документът е подобен на други, изготвени от съвместния щаб на Пентагона, за които длъжностните лица признаха, че са истински.

Американски служители също така предупредиха, че изтеклите документи са с по-стара дата и в много случаи не представят актуалните оценки на различните разузнавателни агенции.

Вторият строго секретен документ, получен от американското издание, включва подробности за преговорите за цените на руските горива в Африка.

Според документа, датиран от 17 февруари, по това време малийските власти не са били доволни от цените на горивата и са продължавали да преговарят с руското министерство на енергетиката и с представители на Africa Politology – структура, свързана с руската ЧВК „Вагнер“.

Този очевиден отпор по отношение на цените идва в момент, когато африканският пазар на горива става все по-важен за Русия, тъй като наложеното от Запада ограничение на цените и забраната на Европейския съюз за внос на руски рафинирани петролни продукти продължават да свиват наличните източници на приходи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече