Осъдиха БНБ на 4309 лв. за нарушения при фалита на КТБ

0

Българската народна банка е окончателно осъдена по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди вследствие на нарушение на правото на Европейския съюз.

БНБ трябва да заплати 4309 лв. претърпени имуществени вреди заради забавено решение за обявяване на неналичност на депозитите в „Корпоративна търговска банка“, реши Върховният административен съд, пише „Сега“.

Съдът е приел, че по делото са установени всички предпоставки за ангажиране на отговорността на БНБ за вреди. През 2014 г. централната банка е извършила обективната констатация, че по нейно виждане КТБ изглежда неспособна за момента, по причини които са пряко свързани с нейното финансово състояние, да изплати депозити и че не съществува близка перспектива тя да бъде в състояние да го направи.

Въпреки това регулаторът не е изпълнил изискването за обявяване на депозитите в КТБ за неналични в 5-дневен срок, което пък довежда до това, че изплащането на гарантираните влогове е значително забавено.

А. Харизанова е имала парично вземане в гарантиран размер за неналичния ѝ депозит, чиято изискуемост е зависела от решението на БНБ за установяване неналичността на депозитите в КТБ. Като е бездействала да обяви неналичността, БНБ е попречила за задействането от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

По този начин Фондът не е изпълнил своевременно задължението си да изплати на вложителите на КТБ гарантирания размер на депозитите им, включително на ищцата. Със своето бездействие БНБ е нарушила Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, пише в решението на магистратите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече