„Промяната“ изолира Бойко Рашков

0

Бойко Рашков е в деликатна изолация от политиката на „Продължаваме промяната“. На практика бившият вътрешен министър е във фризера, а за това вече подсказаха наблюдатели на процесите в парламента. Причината е, че коалицията ПП-ДБ търси компромиси и път към правителство с ГЕРБ-СДС, а Рашков е най-големият противник на това взаимодействие.

Изтеглянето на Рашков от предните позиции стана ясно още  на предизборната кампания. Бившият вътрешен министър не беше сред говорителите на коалицията, не се показваше по телевизията, не участваше в дебати, в големи събития по площадите, а му отредиха роля на водач на листа в Перник. Единствено във Фейсбук се отразяваха срещите му с жители на миньорския град, Радомир иу Земен.

Че Рашков е в изолация пролича и при старта на 49-ото НС. Той зае мястото си в дъното на залата, докато в предишния парламент бе плътно зад Кирил Петков и Асен Василев.

Това време обаче отмина, коментира представител на Промяната, който е запознат с новата линия в политиката на партията.

Когато Рашков беше министър на вътрешните работи през 2022г. МВР арестува лидера на опозицията Бойко Борисов заради показания на Васил Божков по имейл. После съдът отмени задържането като незаконно, а прокуратурата отказа да повдигне обвинения заради опорочено разследване и липса на доказателства. Преди това като служебен министър Рашков беше острието в борбата срещу управлението на ГЕРБ с фиксация върху строителството на автомагистрала „Хемус“. Рашков има сложни отношения с всички управления през последните 30 години. Беше депутат от БСП преди 25 години, зам.-министър на правосъдието от тяхната квота, червените и ДПС го избраха за шеф на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. След края на мандата си там той стана съветник на президента Румен Радев, откъдето се издигна за министър. Въпреки добрите му отношения с всички политически играчи накрая се стига до раздяла с тях. Подобна е прогнозата и за връзката му с „Продължаваме промяната“. Той беше техен вътрешен министър и депутат, но не е член на партията, пише „Филтър“. А крайните му оценки и публично говорене напоследък пречат на Петков и Василев за преговорите и консенсуса с победителя на изборите. Вече никой не говори и за новата КПКОНПИ, за чийто шеф се спрягаше Бойко Рашков след престоя му в MBР Самият той не криеше амбициите си да оглави тази структура. Законопроект за новата организация на КПКОНПИ беше подготвен от „Продължаваме промяната“, но после служебното правителство на Румен Радев го преработи. Времето на 48-ото народно събрание не стигна за гласуването. Сега Министерският съвет е внесъл своя вариант на законопроекта, но „Продължаваме промяната“ не са го направили. Това е още една стъпка от разграничаването на Кирил Петков и Асен Василев от Рашков според техни приближени, работили за предизборната и кампания.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече