Калоян Методиев: Това не са консултации за правителство, а за пари

0

„Това не са консултации за съставяне на правителство, а консултации за пари. Всяко второ изречение на президента Румен Радев е „приемете ми бюджета“, „приемете законите за милиардите по Плана за възстановяване“. Той се държи като човек, който управлява. А работата на парламента е да определя как се разпределят парите в държавата, съобразно партиите, избрани на изборите. Президентската институция има само една регулираща роля. Радев ни е пети президент и никой досега не се е държал така“.

Това мнение изказа политологът Калоян Методиев, бивш началник на кабинета на държавния глава. 

По думите му „една каруца няма как да върви, като се слага конят отзад„:

„Каруцата е правителството, а мнозинството е двигателят, който ще я тегли. Президентът не им казва да съставят правителство, а ги тласка да му приемат бюджет“. 

Методиев подчерта, че за излизане от кризата, в която се намира държавата, има два пътя:

Единият е организирано – с ред, с диалог, с поетапни мерки. Другият път е хаотично. Разговорите на президентските консултации ме карат да мисля, че се върви към пътя на хаоса, защото не се говори за стабилизиране на държавата, на икономиката, на връщане на реда в парламента, на партийната система, какъвто е европейският модел, на наваксване на изоставането ни от Румъния и въобще от всякакви европейски формати в последните 8-9 месеца, а се говори за пари“. 

Според него президентът не се държи като всички останали европейски президенти по време на криза.

„Трета година казва колко са лоши партиите и не могат да се разберат. Президентската институция започна да играе като дестабилизиращ фактор. … Цяла България вижда, че има апетит за власт. Правят се и се разрушават партии с идеята да продължат служебните кабинети до безкрай“, коментира още политологът и изтъкна, че базира думите си на факти.

Трябва да се направи широко правителство тип „Димитър Попов“ и максимален брой партии да влязат в това програмно правителство, смята Калоян Методиев и посочи, че има приоритети, около които могат да се обединят партиите в  Народното събрание.

Първо трябва да се състави мнозинство, което да е гарант и което да управлява процедурите, законите и политиките в страната. В момента сме свидетели на едно надлъгване между ПП-ДБ и ГЕРБ„, каза той и прогнозира вероятност отново да се стигне до предсрочни избори.

Интервюто на Снежана Иванова с Калоян Методиев в предаването „Хоризонт за вас“ можете да чуете от звуковия файл.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече