Спекулата продължава: Бобът и брашното у нас по-скъпи отколкото във Франция и Германия

0

Редица основни храни в големите търговски вериги в България са по-скъпи отколкото във Франция, въпреки че френските заплати са над четири пъти по-високи от нашите, показват изчисления на КНСБ, публикувани в съботен анализ на Труд по темата. Например 10 яйца във Франция струват само 1,65 евро, а в търговските вериги в България цената е 2,96 евро.

Яйцата у нас са най-скъпи спрямо останалите страни, за които от синдикалната организация са направили сравнение – Испания, Хърватия, Нидерландия, Германия и Румъния. Цената за 10 яйца в България е с около 1,30 евро по-висока от тази във Франция и Германия. Оказва се, че по цени на много стоки вече сме надминали икономически по-развитите страни от Западна Европа, но по доходи сме далеч зад тях.

Традиционният за българската трапеза зрял боб също е много по-скъп отколкото във Франция и Германия. В големите търговски вериги у нас килограм боб струва средно 3,06 евро, в същите търговски вериги във Франция цената е 2,9 евро, а в Германия е само 2 евро, при положение, че германските заплати са пет пъти по-високи от възнагражденията в България.

Брашното у нас също е по-скъпо отколкото във Франция и Германия. В големите търговски вериги у нас килограм брашно струва средно 0,85 евро, докато във същите вериги във Франция е 0,75 евро, а в Германия е 0,79 евро.

Спекулата продължава, коментира данните за цените на храните президентът на КНСБ Пламен Димитров. Име непазарни подходи при определянето на цените, необходимо е понижаването им, за да се върнат на нормалните нива, допълни той. От КНСБ наблюдават движението на цените на 20 основни жизнено важни стоки. За година те са поскъпнали с близо 26 на сто. Цените на тези стоки от малката потребителска кошница продължават да нарастват при спад на цените на суровините, което показва, че спекулата продължава, заяви Пламен Димитров.

За покупката на кошница от тези 20 най-необходими стоки, сред които са основните храни и бензинът, в България са необходими 108,79 лв., или 55,65 евро. За покупката на кошница със същите храни в Испания са необходими само 50,37 евро, а в Румъния – 52,97 евро. Оказва се, че основните храни у нас са по-къпи отколкото в Испания и Румъния, въпреки че заплатите там са по-високи.

В Германия за покупката на същата кошница от основни стоки са необходими само 5 евро повече, отколкото в България, при положение, че заплатите там са пет пъти по-високи. Минималната заплата в Германия е 1987 евро, а в България е само 398,81 евро. В подготвения от служебното правителство проект на бюджет за 2023 г. се предвижда от 1 юли минималната заплата да бъде задържана на нивото от 780 лв. В Германия с една минимална заплата човек може да купи 32,6 кошници с основните жизнено важни стоки, а у нас минималната заплата ще стигне само за 7,2 кошници.

В Испания минималната заплата е 1166,67 евро и с нея човек може да купи 23,2 кошници с основните стоки. В Нидерландия човек на минимална заплата може да си купи четири пъти повече храна, отколкото човек с най-ниското възнаграждение в България. Дори Румъния и Хърватия са много по-добре от нас, защото там с минималната заплата човек може да купи по 11,4 кошници с основните стоки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече