Гасне ли патриархът? (Миряни се молеха Бог да не прибере владиката на светлия празник)

0

Защо Неофит изглеждаше зле на Великден? Говореше едва-едва, олюляваше се и не можа да довърши словото си за Възкресение Христово

Здравословното състояние на патриарх Неофит навръх Великден предизвика сериозни притеснения у духовници и миряни, които наблюдаваха Великденската служба през нощта в катедралата „Свети Александър Невски“. 77-годишният владика буквално не можеше да се държи на краката си и бе прикрепян от двама духовници. Той отслужи светата литургия в храма, както и на стълбите пред църквата, седнал на стол. Патриаръх говореше с голяма трудност, а състоянието му напомняше на човек, получил мозъчен удар.

„Уикенд“ научи от сигурни източници в Синода, че за щастие патриарх Неофит не е прекарал инсулт, а състоянието му, наподобяващо мозъчни проблеми, се дължи на силни обезболяващи, които пие заради остри болки в гърба, кръста и краката. Навръх Великден, когато за кратко му се наложи да стои прав, патриархът бе приведен на две и бе подкрепян от двете страни от млади свещеници от „Св. Александър Невски“.


Още повече притеснения у вярващите българи предизвика речта на патриарха, с която той възвести в полунощ в събота срещу неделя „Христос Воскресе“. Дядо Неофит започна да чете, подпирайки се на патриаршеската трибуна пред храма, покрита с червено кадифе и обвезана със златни нишки. Той говореше едва-едва, заваляше думите и сричаше – нещо, което досега не се бе случвало публично с него. За пръв път и откакто е патриарх вече 10 години Неофит не слезе по стълбите на църквата и не говори от площада, а остана горе непосредствено пред храмовите порти. След първите изречения, промълвени едва-едва, той видимо не можеше да продължи да чете и да стои прав и патриаршеското и синодално пасхално послание бе прочетено от Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Светия Синод, а патриархът бе сложен да седне на стол.


Трибуната бе изместена настрани и на нея застана Герасим, а дядо Неофит бе в центъра над стълбите на катедралата, застинал тихо и неподвижно на стола. Мнозина се запитаха дали Неофит не е получил наскоро инсулт и дали състоянието му позволява да изпълнява духовните задължения като глава на Българската православна църква.


Притесненията за здравето на Негово Светейшество се засилиха още повече и след като до последния момент не бе ясно дали той ще води тържествената литургия в „Св. Александър Невски“ за Възкресение Христово. Първоначалната информация беше, че патриарх Неофит няма да присъства, тъй като в последните дни не се чувствал добре.


През последните 4 години от своето 10-годишно служене като патриарх дядо Неофит многократно бе приеман в болници заради влошено здраве, заради операции или планови изследвания. Преди известно време дядо Неофит падна и счупи бедрената си кост и се наложи да бъде опериран. От дълги години владиката страда от сърдечни проблеми, от диабет и ревматизъм и изпитва силни болки в краката и кръста, които му пречат да ходи безпроблемно. Затова и пристъпва приведен едва-едва и се налага да бъде прикрепян.


Силните обезболяващи и комбинацията от тях карат Неофит да страда от мозъчна мъгла, забавени движения и муден говор. Често страничните ефекти от тези медикаменти се проявяват в неврологичния статус на пациента, предимно в напреднала възраст, какъвто е случаят с патриарха. Възможно е дори състоянието да прилича на инсултно, макар болният да не е получавал удар, обясниха медици пред „Уикенд“.


Духовници и миряни продължават да се молят Бог да дари патриарх Неофит със здраве и с дълголетие и още дълги години да ръководи Българската православна църква. Неговият предшественик – патриарх Максим бе начело на БПЦ 41 години и почина на достолепните 98. Той почти до последно водеше службите на големите християнски празници.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече