Аромат на зависимости: Лена загрижена за съдбата на Тони Парфюма

0

Странен аромат на зависимости се носи от кантората на лобисти от столичната улица „Княз Борис“, недалеч от Съдебната палата. През уикенда изненадващо „Антикорупционният фонд“ обяви във Фейсбук, че съдът в Мадрид е отказал връщането на издирвания по криминално разследване Тони Иванов, известен като Парфюма.

Испанските съдебни власти всъщност не се занимават в детайли с мотивите на българската прокуратура, с които се иска връщането на Иванов в страната. Отказът се базира на едно решение на Съда на Европейския съюз отпреди две години, прокарано от близък до укриващия се в Дубай обвиняем Васил Божков, с което европейските заповеди за арест, издавани от България, на практика бяха анулирани, поради липса на съдебен контрол. И така вече две години нито Министерството на правосъдието, нито някой в парламента се опитва да поправи тази празнота в закона и да промени законодателството, за да може България да изисква от европейските страни свои граждани, разследвани за престъпления у нас. Наместо това, обществото и европейските ни партньори са занимавани с обещания за съдебни реформи и всевъзможни еквилибристики за поставяне в зависимост на прокуратурата.

Обяснението защо за две години в България няма политическа воля – европейските заповеди за арест да действат, може да бъде само едно. Политическата класа се грижи за лица с определен престъпен уклон, което изобщо не е изненада. Особено след като сме свидетели на странната загриженост, с която „Антикорупционният фонд“, а и бившата депутатка от „Продължаваме промяната“ и още по-бивш началник на кабинета на премиера Лена Бориславова демонстрираха тези дни спрямо въпросния Тони Иванов, известен повече с прякора си „Парфюма“.

Няма съмнение, че адвокатите на Тони Иванов са предоставили на АКФ копие от решението на съда в Мадрид, с което, както стана известно от изявление на прокуратурата в понеделник, българските власти официално все още дори не са запознати. „Антикорупционният фонд“ не за първи път ангажира ресурс, предоставен от чуждестранни фондации, в услуга на наказателно преследвани лица с меко казано спорна репутация. Преди Парфюма юристите от АКФ серийно бранеха друг разследван – Веселин Денков, известен като Весо Брадата. А още по-преди се занимаваха и със семейна свада между баща и син – милионери, ангажирали куп съдебни институции с враждата си.

Стъпвайки именно на внушението на Антикорупционния фонд как Испания не връща на България заговорника Тони Иванов, в неделя в удобно интервю за Светослав Иванов по БТВ Лена Бориславова за пореден път пробва да атакува прокуратурата. Бориславова има претенциите, че познава правосъдието у нас, особено след като се разбра, че е получавала 14 000+ лв. месечно възнаграждение като адвокат, наета от близкия й Кирил Петков по времето, по което той ръководеше служебно икономическото министерство. Разбира се, нито удобният Светослав Иванов задълба в разговора, още по-малко Бориславова имаше интерес да признае защо българските ЕЗА срещат проблем с употребата си в страните от ЕС. Ако изключим умисъл, то вероятно става въпрос за некомпетентност. Все пак, нито Иванов, нито Бориславова имат нужния правен капацитет въпреки претенциите им за наличие на такъв.

Недоволството на АКФ и Лена е, че Парфюма, който се оказа участник в групата около Цветан Василев и Красимир Каменов-Къро, която е организирала мащабен заговор за дискредитиране и отстраняване на обвинител №1, висши магистрати и полицаи, вероятно идва и по друга линия. Още през лятото на 2022 г. се разбра, че Тони Иванов се ползва с особената близост на тогавашния финансов министър Асен Василев. Парфюма бе спрян на софийския булевард „България“, като в автомобила му бе открит полицейски буркан, незаконно притежаван. От разкритията на прокуратурата за заговора срещу Гешев пък се разбра, че криминалният бос Къро гледа на ПП и ДБ като на достатъчно близки, като това вероятно се базира именно на посредничеството на лица като Парфюма. Какви са връзките на Тони Иванов с „Промяната“ вероятно тепърва ще се изяснява, но е показателно за морала на „гражданските активисти“ от „Антикорупционния фонд“, а и на политически ангажираната Лена Бориславова, лекотата, с която кредитират персони като Парфюма, искан от българската прокуратура заради изнудване с отправяне на заплахи срещу три лица, да продадат имота си, за да върнат заем.  Това по всички показатели се води тежко умишлено престъпление, свързано с лихварство и изнудване. А, дали Тони Иванов е парадирал с връзките си с властимащите от „Промяната“, когато е заплашвал и изнудвал? Не било от съществено значение, че в използвания от Парфюма жилищен имот били открити 70 гр. кокаин, смятат от АКФ. И тези същите имат претенциите да се борят с корупцията?! Дори и това не е изненадващо като се има предвид, че в ръководството им е побългарен холандец, привърженик на еднополовата любов и вероятно на легализирането на дрогата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече