Екшънът с Пловдивския панаир приключи в полза на Гергов

0

Екшънът с първоначално неясния край за Пловдивския панаир, който течеше денонощие, приключи. Оказа се, че градската управа не е имала намерение и не е обжалвала ключово съдебно решение. Така бизнесменът Георги Гергов ще може да увеличи от 51% до 79% контрола си в Изложението. Почетният консул на Русия отдавна се стремеше към това, а общината, заедно с групите на ГЕРБ и низвергнатите от БСП бивши социалисти (на които той бе водач преди да бъде изключен от партията) му помагаха. В схемата бе замесена и община Варна. Но бурни обществено-политически драми я осуетяваха, а пловдивската управа правеше стъпки напред-назад – до днес. Общината не е обжалва съдебното решение, информира сайтът „Пловдив 24“, официално позовавайки се на зам.-кмета Величко Родопски. Както доста пъти досега, кметът Здравко Димитров отсъства при ключов казус около Панаира (в отпуск бил), Родопски го замества, а шефът на правната дирекция бил в болничен.

ИНТРИГАТА ОТ ВЧЕРА

 В 17 часа вчера изтече работното време на Окръжния съд, където следваше да се обжалва решението от 4 април на Окръжния съд, което бе в полза на Гергов. Градската управа обаче можеше да внесе и електронно или по куриер жалбата, както стана при един от предишните казуси. Но липсваше формация прави ли нещо по въпроса. „От ГЕРБ ми казаха да си говоря с Бойко Борисов“, написа общинският съветник от ДБ Веселина Александрова в социалните мрежи. Тя е сред най-активните противници на Гергов в опитите му за по-пълно овладяване на Панаира. И цял ден вчера призоваваше общината да не бездейства:

Както стана ясно обаче, община Пловдив не е имала намерение да прави каквото и да е.

Сега пред „Пловдив 24“ Родопски се оправда с незаинтересованост на държавата около Изложението. Формално е прав, тъй като общината няма дял в него, държавата има. Но схемата е широка, затова тя ще доведе до разместване на дяловете в полза на Гергов. Ключови са варненските акции от Изложението, дадени на морския град при втория мандат на ГЕРБ. Варненският общински съвет бе разпоредил по едно време акциите да бъдат върнати на държавата, но се оказа, че кметът Иван Портних не е изпълнил волята му. Така миналата година Портних ненадейно поиска дела на Варна от Изложението да бъде апортиран в „Пълдин туринвест“ – смесено дружество на Пловдив с Гергов, също под контрола на бизнесмена, през което той държи Изложението. Именно апортът води до разместване на процентите в Панаира (виж илюстрацията след материала).

Насред страстите Гергов бе обещал загубения дял на община Пловдив от около 2% в „Пълдин туринвест“ да бъде възмезден. Вероятно фактът, че след преобразуванията държавата не намалява дела си в Панаира, е формалната причина служебния кабинет да пасува.

СЪДЕБНИЯТ КАЗУС КОНКРЕТНО

На 19 декември миналата година, след люти скандали и спорове, общинският съвет на Пловдив прие едновременно противоречащи си решения. С едното представителят на общината в дружеството „Пълдин туринвест“ бе натоварен да подкрепи апорта на варненските акции. Съгласно друго решение същият представител трябваше да упражни блокиращата общинска квота, а според трето – кметът Здравко Димитров да попречи на вписването на промените. Първото решение се сблъскваше с другите две. Казусът влезе в съда, а на 4 април бе счетено, че е валидно само първото. Именно това произнасяне можеше да се обжалва от общината.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече