Изяли сме над 13 тона фалшиво сирене

0

13 586 тона сирене с растителни мазнини е произведено от мандрите у нас през миналата година, показват данните на земеделското министерство. Количеството е приблизително същото като за 2021 г., когато в магазините са продадени 13 939 тона. Все пак сме далеч от пика в производството на фалшиви сирена – през 2016 г. сме изяли 16 231 тона имитиращи сирена, през 2017 г. – 14 699 тона.

Само за първите два месеца на тази година потребителите са изяли близо 2 тона фалшиво сирене. В същото време цените на имитиращия продукт са наполовина на тези на истинското сирене, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища. Сиренето с палма се продава по 5,15 лева за кг на едро, а истинското – 11,27 лева за кг на едро. Въпреки драстичното поскъпване на млечните продукти производството им расте, показват данните за дейността на млекопреработвателните предприятия.

През януари мандрите са произвели над 6300 тона сирене от краве мляко, докато миналата година производството е било 5969 тона. С 200 тона повече е излязлата продукция през януари тази година. Увеличение има и при маслото и киселите млека. За разлика от тях обаче намалява производството на пресни млека, като една от причините е драстичното поскъпване на продукта, от което и по-слабото му търсене. Най-големият спад в производството е през януари тази година, когато са произведени 4663 тона пресни пакетирани млека, докато през 2022 г. количеството е било близо 5,5 хиляди тона.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече