Борисов в тайни преговори със Слави

0

Поне два са вариантите за редовен кабинет, които се завъртяха в кулоарите на парламента. Вероятността някои от тях да се случи е 50%, като това беше потвърдено индиректно от думите на шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Какви са възможните сценарии?

Първият е, Борисов се прегръща с ДПС, Нинова и Слави. Този вариант се обсъжда все по-често в коридорите на властта. Със сигурност има подобни преговори, чули сме за тях, но се водят неофициално и извън парламента, призна за „Галерия“ депутат от БСП. От една страна Нинова знае, че електоратът й няма да бъде щастлив от брак с Бойко Борисов. От друга страна партията бавно и сигурно пада надолу и само с участие във властта може да мотивира „червените“ си активисти да се по събудят. Преценката е сложна и отива към еднолично решение на Нинова, която е в последната година на мандата си. Иначе мнението на червените депутати е ясно, макар и неофициално – в никакъв случай не им се ходи на избори. Каквото и да обяви Нинова то ще бъде потвърдено от национално допитване сред партийните членове.

Позицията на ДПС е ясна. Там отлично работят с ГЕРБ  през годините и дори се обидиха, че не получиха от Борисов покана за преговори наравно с ПП-ДБ.

Втори мандат до европейските избори догодина.

Това е другият коментиран вариант. Чу се за неофициални срещи на Асен Василев и Христо Иванов с Бойко Борисов. Те обаче почти сигурно минава през подкрепата на ГЕРБ. Разбира се, от формацията на Борисов за нищо на света не биха подкрепили откровено политически кабинет на Кирил Петков и Василев. Тук вариантът отново минава през търсене на експертни лица, които да преведат  България през кризата. Преговорите за всяко министерско кресло при този вариант биха били чудовищни. Основните противници на този план обаче са хардлайнерите вътре в ГЕРБ като Делян Добрев например. Те трудно биха пуснали правителство с вторият мандат ако преди това Борисовата партия не участва в първия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече