Гуцанов в немилост, Нинова губи контрол над структурата в морската столица

0

Охладняване на отношенията между влиятелния варненски бесепар Борислав Гуцанов и лидерката на партия Корнелия Нинова се забелязва в последните месеци. Не е ясно за какво са се конфронтирали двамата, но дистанцирането е на лице, твърди човек от партийните среди пред „Галерия“.

Много е вероятно причината да е свързана с миналите парламентарни избори, на които БСП изгуби сериозна проценти. Заваляха критики към Нинова, че ръководството на партията я води към ликвидация. Доскоро Гуцанов открито подкрепяше Нинова и обясняваше, че тя трябва да запази лидерския си пост. Но от няколко седмици между тях царяло ледено мълчание.

Запознати смятат, че Нинова ще извади тежката артилерия и срещу Гуцанов в навечерието на местните избори. Нейната цел била да не му позволи да има решаващ глас кой да бъде издигнат за кмет във Варна. Близки до Нинова неофициално заявяват, че Гуцанов едва ли не е подарил още на времето Варна на ГЕРБ. Подозират го в лицемерие, когато е подкрепял Нинова, и смятат, че истинската му цел е да изтъргува в твоя полза битките на Нинова с Борисов за големите градове.

Във Варна резултатите на столетницата отдавна не са похвални, но с резултатите на 2 април се видя, че положението е катастрофално. Лидерката на партията обмисляла да поиска персонална отговорност от Гуцанов, но приближените й я възпирали на този етап. Един от техните аргументи бил, че и без Гуцанов Нинова си е отворила достатъчно фронтове и ще ѝ бъде трудно да овладее партията наесен.

В големите градове ще има и много силни фигури от другите партии, а във Варна се очаква битката да е кървава. Ляв кандидат би взел повече, ако Борисов се отдръпне от своя досегашен кмет Иван Портних, но  сега просто такъв сценарий няма. В морската столица се очаква изваждането на най-много компромати, а срещу Портних такива имало достатъчно. Проблем за БСП си остава и оттеглянето на много социалисти привлечени от действията на „Промяната“. Други пък директно се преляли към „Възраждане“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече