Нека народът си брои стотинките за хляб: По предложение на „Възраждане“ депутатите си гласуваха повече пари

0

Докато народът обеднява все повече и брои стотинките за хляб, депутатите одобриха промени в правилника, по който работи парламентът, с които поне част от тях ще получават повече пари.

Досега правилникът гласеше, че народните представители получават допълнително месечно възнаграждение за трудов стаж и професионален опит. Сега се добави възможността това да става и за осигурителен стаж. Предложението направи Петър Петров от „Възраждане“. Той твърдеше, че става въпрос за техническа промяна, тъй като досега липсвала равнопоставеност между трудов и осигурителен стаж в парламентарния правилник. „Народният представител може да се позове на едно от двете и да не се чувства дискриминиран, независимо от това каква професия упражнява“, заяви Петров.

Идеята му беше отхвърлена във временната комисия, която подготви измененията в правилника. В пленарната зала обаче беше подкрепена от 116 депутати, докато 46 бяха против, а 38 се въздържаха. Парламентарните групи се разцепиха – повечето депутати от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ подкрепиха предложението, но немалко от колегите им се възпротивиха или въздържаха. „Възраждане“ и ИТН застанаха зад идеята в пълен състав. Само групите на ДПС и БСП изцяло се противопоставиха.

Петров искаше парламентаристите да получат, също така, безплатен абонамент до правно-информационна система, както и безплатен достъп до библиотеките и читалните. Това обаче беше отхвърлено.

ПОРЕДНА ДРЕБНАВА РАЗПРА

Около предложенията на Петров се развихри ожесточен спор. Той обаче не беше по същество, тъй като бързо се изроди в поредната размяна на откровени обиди между „Възраждане“ и ПП-ДБ.

Първи се изказа Искрен Митев от ПП-ДБ. Той презрително обяви, че Петров се опитва да си добави пари към „заплатката“ с идеята за осигурителния стаж. Митев напомни, че депутатът националист е адвокат, тоест, упражнява свободна професия и предложението му директно го засяга, и го вкарва в конфликт на интереси.

Това разяри националистите, като зам.-председателят на партията им Цончо Ганев изсипа откровени обиди спрямо Митев от трибуната. Депутатите от „Възраждане“ са особено яростно настроени към ПП-ДБ, откакто онзи ден десният Манол Пейков обиди, отново от трибуната, лидера на националистите Костадин Костадинов. С Митев пък имат вражда, откакто миналата година депутатът от ПП-ДБ хвана за вратовръзката Костадинов в пленарната зала, което доведе до сдърпване между двете парламентарни групи.

Депутатите започнаха да си разменят гневни реплики в залата. Заради нажежената атмосфера председателят на парламента Росен Желязков даде почивка.

И след паузата депутатите не се бяха успокоили. От ПП-ДБ призоваха Желязков да вземе мерки срещу грубия език, който използва групата на „Възраждане“ срещу тях. Когато му казаха, че не трябва да се толерира такова поведение от най-високата трибуна в държавата, председателят на Народното събрание откровено заяви: „Отдавна вече в очите на българите това не е най-високата трибуна.“ После призова депутатите да се извинят един на друг, ако не искат да бъдат санкционирани, и се закани, че няма да позволява на „Възраждане“ вече да сипят обиди конкретно към ДБ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече