Гигантските плъхове се завърнаха в София, изскачат от шахти и мазета

0

Огромните плъхове се завърнаха в София след дълго отсъствие. Покрай априлските дъждове гризачите, чието нашествие през 90-те години на миналия век още ужасява софиянци, пак щъкат необезпокоявано в центъра на столицата, писа „Уикенд“.

Гризачите се появиха след като няколко години подред не бяха напомняли на столичани за себе си. Имаше период, в който входовете на почти всички кооперации блокове бяха пръскани с препарати и това даваше положителен ефект. От 2020 г., когато бе въведено извънредното положение заради Ковид-19, нещата се занемариха и плъховете вече шетат на свобода.
Според очевидци, сблъскали се с проблема, нашествениците са с размери от 10 до 50 сантиметра. Те масово изскачали от уличните шахти в усилено търсена на храна. Обитавали и мазетата, но в тях все по-трудно откривали нещо за хапване.


„Пандемията очевидно е била полезна за плъховете в България. По време на няколкото  локдауни хората трябваше да си стоят у дома, да дезинфектират себе си и да не мислят за гадинките, които само чакат удобен момент за размножаване. С днешна дата много български градове имат проблем с плъхове и съсели. Може би на всеки софиянец се падат по два плъха, които се размножават изключително бързо. Плъхът ражда на 2-3 месеца по осем или девет малки. Това означава,  че ако в един град е имало 100 000 плъха, популацията им ще набъбне на над 1 милион за две години хорско безгрижие. Битката срещу тях става безкрайна и неефективна, особено когато хората не полагат усили да пръскат мазетата си. Гадинките упорито се крият в избените помещения, но са изключително опасни за хората. Когато не им достига храна, тръгват и по жилищата. Толкова са агресивни, че могат да нападнат и човек, защото по-размери и тежест достигат малко коте. Естествено, разнасят болести, също като мишките и съселите.


Придвижват се и по високите етажи, защото безпроблемно минават през канализацията. Не е проблем да направят дрехите ви на дрипи, а храната ви неизползваема. Може да се тъпчат с всичко – от храна до сапун. Често правят гнезда покрай щранговете, които могат да бъдат от хартия, но и от трева, която са намерили в кварталната градинка.


У нас през  последните години слабо се пръска, което доведе до бум в размножаването им. Дъждовете допълнително ги провокира да излизат на улиците, за да търсят прехрана в контейнерите. Има граждани, които твърдят, че са виждали цели семейства от плъхове да се движат в междублоковите пространства”, разказва пред „Уикенд” столичанина Петър Димитров, който години наред е работил в „Гражданска защита”.


Плъховете се оказват сериозна заплаха и за селата, където нападат и убиват кокошки. Според специалистите, пролетта и есента са сезоните, в който мишки, съсели и плъхове се проявяват най-активно. Освен София, били засегнати и големи градове като Перник, Благоевград, Видин, Монтана, Плевен.


За да се освободи от нежеланите гости една кооперация, трябва всички стопани да пръскат с препарати от аграрните аптеки или да викат специализирани екипи от ХЕИ. В крайна сметка нещата опирали до финанси, а исканата сума не била по отънелия джоб на доста нашенци.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече