Иде нов политически проект: Радев с реверанс към бизнеса с бюджета на Гълъб

0

Държавният глава си подсигурява гръб от фирмите за нов политически проект

Как се печели гръб от бизнесмени и магнати за старта на нов политически проект? С бюджет-реверанс към работодателите от страна на президента Румен Радев. Това разказаха за „Уикенд” финансисти от една от политическите сили, прегледали подробно рамката на бюджет 2023, внесена от служебния кабинет на Гълъб Донев.

По думите им бюджетът на служебното правителство прикрива намерението на държавния глава да си осигури подкрепата на бизнеса при стартирането на новата му политическа прищявка – а именно създаването на формация от отцепници от редица политически сили. След краха на „Български възход” и партията на Мая Манолова на вота, Радев умувал нова формация, на която да е кукловод. В нея се говори, че ще има люспи от старите креатури на президента – от „Продължаваме промяната” до „възхода”, „Левицата” и дори от недоволните от Слави Трифонов.
Сред спряганите имена в

бъдещия Франкенщайн на президента

са Иван Христанов от ПП, Любомир Каримански и Ива Митева от „Има такъв народ”, Георги Самандов – доскорошна дясна ръка на Стефан Янев, както и част от партията „Левицата”, съставена предимно от стари номенклатури в ляво. Говори се, че в екипа ще са неотменими и част от сегашните служебни министри. Нова партия обаче има нужда от солидна подкрепа от страна на бизнеса и държавният глава решил да „го предразположи”, като в бюджет 2023 г. е предвидил енергийните помощи за фирмите да продължат да се изплащат. Само тези 13 милиарда лева стигат, за да се покрие дефицитът от 6,4%, който Гълъб Донев е заложил в проектобюджета си, твърдят финансисти.
Финансовият екип на партията, прегледала какво стои зад фискалната рамка на Радевия кабинет, разкри и друго. Отново като реверанс към бизнеса държавният глава спрял навреме Гълъб Донев да включи в окончателната рамка и данък „Свръхпечалба”. Налогът предвиждаше да се вземе средната реализирана печалба от фирмите за периода 2019-2021 г. и да се увеличи с 20 на сто. Печалбата над този праг трябваше да се счита за свръхпечалба и

да бъде обложена с извънреден данък от 33%.

„Гълъб Донев не разсъждава като политик или като финансов министър. Той е бивш директор на Главна инспекция по труда и социален министър дълги години. Именно него Радев е накарал да наложи отпадането пред Росица Велкова на въпросния данък от името на президента, разбира се… иначе тя нямаше да се съгласи”, ехидно коментираха още експертите пред „Уикенд”. Въпреки че е считан за популизъм, данък „Свръхпечалба” ако съществуваше, щеше да удари неимоверно компаниите у нас, а държавата да превърне в свой враг бизнеса.
Президентът може и да е наясно с ползата от бизнеса за новия си проект, но подобна яснота за угодата към бранша има и от останалите политически сили у нас. В момента бюджетът на държавата и оцеляването й като такава е на първо място за всички формации в парламента, но заради тежката ситуация нито една от тях не иска и да чуе за министерския пост във финансовото ведомство.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече