Цецка Цачева с пенсия над 3 бона

0

Официално в гилдията на пенсионерите е вече и Цецка Цачева. Бившата правосъдна министърка и екс шефка на Народното събрание на 24 май ще отпразнува 65-ия си рожден ден, а процедурата по пенсионирането си е задействала още преди близо 3 години.

Макар да продължава да се води действащ адвокат, с пенсията, която Цачева получава, може да си позволи и да не работи, писа „Ретро“.

Като бивш шеф на НС тя е освободена по закона от тавана пенсията, което означава, че получава пълния размер, който й се полага според трудовия стаж. По кодекса за социално осигуряване максималният размер не важи за лицата, които са били президент и вицепрезидент на България, председател на народното събрание министър-председател или съдия в конституционния съд. Това значи, че всички заемали тели длъжности през годините могат да вземат месечни пенсии в размер на над 3400 лв.

Цачева получаваше най-високото възнаграждение именно през последните години трудов стаж преди пенсионирането си, което по правило се отразява най-сериозно на размера на пенсията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече