ПП-ДБ искат оставката на Борислав Сарафов: Излъга за децата на Гешев

0

Оставката на шефа на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов поискаха от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“. Причината е, че е излъгал, че децата на главния прокурор Иван Гешев са били заедно с него в кортежа по време на взрива преди дни.  Това заяви Атанас Атанасов на брифинг в Народното събрание. Той обвини разследващите, че имат пръст в инсценирането на атентата.

Атанасов обясни, че още от началото е изразил съмнение в обективността на фактите от отговорни длъжностни лица.

„След днешните отговори на вътрешния министър нашите съмнения се задълбочават и аз съм убеден, че става въпрос за инсценировка“, каза ген. Атанас Атанасов от ДБ.

„Тези наши съмнения налагат до извода, че трябва това дело да бъде отнето като разследване от Националната следствена служба, защото няма да бъде проведено всестранно, обективно и пълно“, обясни той и обвини в лъжа и „тежка манипулация“ Сарафов за думите му, че децата на Иван Гешев са били заедно с него по време на взрива.

„В тази връзка смятаме, че трябва освен, че това дело трябва да бъде отнето от Националната следствена служба, господин Сарафов трябва веднага да си подаде оставката заради тази лъжа, която той произнесе в публичното пространство“, обясни Атанасов.

Ивайло Мирчев поиска да знае от НСО колко коли са били в кортежа на Гешев – една или две, защо президентът се движи с автомобил с по-ниска степен на сигурност от тази на главния прокурор, защо няма видеорегистратори в колите на НСО и защо колата не е била показана на медиите след експлозията.

Депутатът зададе въпроси и към прокуратурата: „Защо господин Сарафов твърдеше, че семейството на главния прокурор е пътувало с него, което се оказа лъжа? Голяма степен съпричастността на обществото по този случай беше на ниво, че в автомобила е пътувало и семейството и това е било заплаха и за семейството на главния прокурор?“. Той пожела да знае още кой е израелският експерт, защо е кацнал в България 95 минути преди взрива, срещал ли се е преди с Гешев, имал ли е връзка с други хора, свързани със сигурността у нас, застрахователи, как е бил толкова бързо допуснат и това практика ли е.

„Ние имаме тежки съмнения по отношение на обективността на Националната следствена служба, защото стана публично известно, че самият ръководител на тази служба е участвал в манипулация на общественото мнение“, каза Атанасов. 

На въпрос дали Атанасов метафорично иска главата на главния прокурор, той отговори, че „изобщо не я иска метафорично, а директно“. И обясни, че според ДБ Гешев няма качества да бъде главен прокурор и затова работят за радикална реформа в прокуратурата.

„На всички стана ясно, че тези, които са инсценирали т.нар атентат, са тези, които сега го разследват“, каза Атанасов.

След експлозията край кортежа на главния прокурор Иван Гешев заместникът му Борислав Сарафов обяви, че двете му деца са били заедно с него. Впоследствие обаче се появи противоречива информация за това, а бившият премиер Кирил Петков поиска в национален ефир да се разясни къде са били децата. Днес на блиц контрол в парламента служебният МВР министър Иван Демерджиев заяви, че децата и съпругата на Гешев не са били заедно с него, че експертът от Израел, който помага на разследването, е пристигнал у нас малко преди взрива, както и че щетите по колата на Гешев са минимални.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече